Své zástupce mezi nimi má také Valašsko. S pašeráckou klobásou v soutěži uspěla firma Carnex z Francovy Lhoty, s bílým jogurtem zase Mlékárna Valašské Meziříčí a s kořeněným pařeným sýrem zase mladá rodinná Farma-ZPZ z Valašské Bystřice.

Zástupci těchto i dalších úspěšných firem z celého kraje si v sobotu převzali ocenění na Potravinářském veletrhu ve sportovní hale Euronics ve Zlíně. „Vážíme si toho, že náš Bílý jogurt z Valašska získal ocenění v soutěži Regionální potravina Zlínského kraje 2011. Potvrzuje to naši snahu vyrábět prvotřídní výrobky,“ řekl Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu Mlékárny Valašské Meziříčí.

Pašerácká klobása s prebiotiky a probiotiky. Takový je celý název druhé úspěšné valašské pochoutky z dílny uzenářů firmy Carnex z Francovy Lhoty.

„Získaného ocenění si vážíme. Může nám pomoci s prodejem na regionální úrovni,“ komentoval zástupce firmy Carnex René Martinka.

Podle jeho slov ocenění garantuje poctivost výrobku. „Pokud jsou lidé v regionu patrioti, mohli by takový výrobek kupovat,“ uvažoval Martinka.

Radost z ocenění má také spolumajitel třetí úspěšné firmy Farmy-ZPZ Jan Zajíček. „Vážím si toho, když si představím, že v celé republice je oceněných jen kolem stovky a my patříme mezi ně,“ uvedl Zajíček.

Značka Regionální potravina může podle něj přispět k lepší propagaci valašskobystřické farmy, která oslovila porotu svým pařeným sýrem označovaným jako pletenec kořeněný.

„V prodejně rozdáváme letáky, které o značce informují. Existuje určité procento lidí, kteří takové výrobky přímo vyhledávají,“ dodal Zajíček.

V soutěži Regionální potravina Zlínského kraje, kterou vyhlašuje ministerstvo zemědělství, uspělo letos devět výrobků ze Zlínského kraje. Své produkty přitom přihlásilo celkem třiačtyřicet výrobců.

„Výrobci ze Zlínského kraje patřili letos mezi největší zájemce o účast v soutěži. Přihlásili celkem sto patnáct výrobků. Zlínský kraj navíc jako jeden z mála krajů naplnil všech devět kategorií,“ zhodnotil letošní ročník náměstek ministra zemědělství Tomáš Šimčík, který přijel v sobotu do Zlína předat certifikáty.

Podle jeho slov je prioritou ministerstva zemědělství podpora malých a středních výrobců, kteří mají často problém prorazit do obchodních řetězců, přestože nabízejí kvalitní a čerstvé zboží.

„Projekt Regionální potravina má tentýž záměr a jeho druhý ročník ukázal, že má jak pro výrobce, tak i pro veřejnost skutečně smysl,“ doplnil Šimčík.

Kromě klobásy a jogurtu z Valašska se nyní v kraji pyšní značnou Regionální potravina například Selská paštika z řeznictví U Kusáků, Špaldový řez firmy Javorník - CZ, Švestková povidla Jiřího Netopila, Vizovická slivovice Rudolfa Jelínka nebo Medovník společnosti Medoks.