Chybějící finanční prostředky poskytla hospici Nadace Divoké husy a chemická továrna Deza. „Přístroj použijeme například při přípravě tekuté stravy pro klienty, kterým ji podáváme pomocí gastrické sondy,“ řekl ředitel Citadely Miloslav Běťák.

Příprava této stravy je podle jeho slov velmi náročná. „Přitom se obvykle jedná o malé množství. Se šokovým zmrazovačem ji můžeme připravit až na několik dnů dopředu, aniž bychom porušili hygienické normy,“ dodal ředitel hospicu.

Hospodaření stravovacího úseku hospice tak má být mnohem efektivnější. „Provoz nového zařízení umožní také větší jednorázové nákupy masa, na nichž lze rovněž ušetřit,“ konstatoval Miloslav Běťák.

Meziříčský hospic Citadela je v provozu pátým rokem, k dispozici má osmadvacet lůžek pro hospicovou péči, zaměřenou na léčbu bolesti.

„Letos v červenci otevřel také oddělení sociálně zdravotní péče se čtyřiadvaceti lůžky, soustředěnými do nedaleké bývalé léčebny dlouhodobě nemocných,“ doplnil mluvčí meziříčské radnice Josef Beneš. V současné době je v obou střediscích umístěno kolem padesáti klientů.