Na půlrok s rozkopanou silnicí se musejí připravit obyvatelé Ratiboře. V dubnu začne rekonstrukce úseku od mostu přes Bečvu po horní konec vesnice. „Půjde o velkou stavbu o délce přes tři a půl kilometru. Její cenu odhadujeme na více než padesát milionů korun,“ uvedl ředitel ŘSZK Bronislav Malý.

Silnice bude zúžená na sedm a půl metru a osazená novými obrubami. Ty budou součástí chodníků, do jejichž stavby se vedení obce pustí v příštím roce. „Navážeme na rekonstrukci cesty a uděláme nové chodníky v celém průtahu obcí,“ informoval místostarosta Ratiboře Martin Žabčík. Vedení Ratiboře si uvědomuje, že rozsáhlá rekonstrukce si vyžádá značnou toleranci ze strany obyvatel. „Bude to hodně náročné. Čeká nás řada uzavírek, celý průtah se bude dělat se semafory. Nezbývá než se obrnit trpělivostí,“ pokrčil rameny místostarosta.

16. ročník Mistrovství Valašska v pomalém kouření dýmky ve Valašské kolibě
Mistrovství Valašska v kouření dýmky letos velel svatý Patrik

V zájmu vedení obce podle něj ale je, aby lidem s předstihem poskytli co nejvíc informací.

„Momentálně se svolávají koordinační schůzky, na kterých informace zjišťujeme. Kvůli tomu jsme i oddálili vydání jarního zpravodaje. Vyjde pravděpodobně na konci března nebo začátkem dubna proto, abychom už lidem byli schopní popsat, jak budou jednotlivé fáze oprav vypadat,“ dodal místostarosta Žabčík.

S výraznými omezeními bude potřeba počítat také v Hovězí.

ŘSZK ode dneška pokračuje s opravou jeden a půl kilometru dlouhého průjezdu obcí.

Společně s ní se obecní úřad pustí do rekonstrukce stávajících chodníků a stavby nového chodníku v oblasti od kruhového objezdu do lokality Bradov.

S novým chodníkem se vymění také veřejné osvětlení.

Házenkáři Zubří ve 20. kole extraligy zvítězili v Karviné 28:23 a upevnili si první místo
Házenkáři Zubří zbořili komplex Karviná a potvrdili vedení v extralize

„Harmonogram oprav máme společný s ŘSZK. První asi čtyřsetmetrový úsek od začátku obce ve směru od Janové by měl být hotový do června. Druhá část od křižovatky směrem do centra po kruhový objezd se má dělat během července,“ přiblížil starosta Hovězí Antonín Koňařík.

Doplnil, že na posledním úseku směrem na Huslenky a s ním i na novém chodníku se bude pracovat od srpna do října.

„Už začátkem roku jsme obyvatele upozorňovali na komplikace. Na silnici budou semafory a ty je potřeba respektovat. Budeme se snažit je ale zoptimalizovat tak, aby čekací doba byla co nejkratší,“ dodal starosta Koňařík.

Sedmnáctý ročník soutěže o najlepší hňápané zelé se uskutečnil v sobotu 17. března 2018 v restauraci Na Moštárně ve Vsetíně. Na prvním místě se umístila - nejlepší zelí přinesla Kateřina Baďurová.
Nejlepší hňápané zelé připravila Kateřina Baďurová

Kromě zmíněných oprav bude do léta pokračovat rekonstrukce nadjezdu ve Vsetíně a do konce září rekonstrukce více než dva a půl kilometru dlouhého úseku silnice z Velkých Karlovic směrem na Soláň.

V dubnu začnou dělníci zpevňovat silniční svah a přilehlou krajnici silnice ve Valašské Bystřici v lokalitě Hlavačky. Ve stejný měsíc začne také přestavba mostu v místní části Karolinky - Stanovnice.

Do všech těchto oprav ŘSZK investuje více než 240 milionů korun.

Nalezená kovová spona ze starší doby římské.
Archeologové objevili novověkou pajtu i část původního krásenského náměstí