Na dvě kila a dvacet dekagramů vážící hroudu dokázali proměnit pět litrů smetany vítězové sedmnáctého ročníku Mistrovství Valašského království ve stloukání másla, jež bylo v sobotu v Dřevěném městečku rožnovského skanzenu součástí mezinárodního festivalu slovenského folkloru Jánošíkův dukát.

Prvenství překvapivě vybojovali zdejší starosta Radim Holiš s týmovým kolegou, radním Petrem Kopeckým. Za sebou nechali ostatní čtyři družstva včetně tří ryze ženských.

Pětačtyřicet minut rozvážně, ale vytrvale a s pravidelným střídáním stloukali smetanu v máselnici, z níž do mísy průběžně odebírali hrudky voňavé mazlavé hmoty.

„Máslo jsem stloukal poprvé a byl to velký zážitek. Vzpomněl jsem si na babičku z Nového Hrozenkova, která mi vyprávěla, jak máslo stloukala ona,“ svěřil své pocity starosta, jenž si snídani bez kravského másla neumí představit.

Obdobně soutěž vnímal městský radní, jemuž přišly vhod zkušenosti jeho otce.

„Když máslo, tak domácí. Ode dneška si ho možná budu dávat častěji, protože jsem si jeho výrobu osahal a bude mi více chutnat,“ prozradil Kopecký.

Požár chaty ve Valašském Meziříčí-Podlesí
U chaty vzplála sauna, majitel zachránil dům zahradní hadicí



Vedle poklidného stloukání másla se v komorním amfiteátru odehrálo o poznání rušnější setkání nositelů příjmení Jánošík. Sešlo se jich devět, každý utvořil družstvo s párem z folklorního souboru. Za úkol měli co nejrychleji sníst sýrové valašky, vypít žinčici proloženou panákem kořalky, muži zatančit kozáčka, ženy liptovskou cindrušku a společně „obrat“ co nejvíce diváků v hledišti o peníze za lístky do tomboly.

Zbojnickou soutěž Od buka do buka vyhráli Peter Jánošík a členové souboru Górole z Mostů u Jablunkova.

„Nejtěžší byl kozáček. Vyčerpal nás fyzicky i psychicky,“ shodli se Wewa Matuszna a Miłek Baron.

Vražedná kombinace žinčice a pálenky jim kupodivu nevadila, spíše naopak.

„Bylo to super, ještě bychom si přidali,“ prohlásili s úsměvem.

Zato jejich kapitán musel při této disciplíně prokázat dávku sebezapření. „Žinčici moc nemusím. Ale popasoval jsem se s tím a kritickou situaci úspěšně zvládl,“ popsal svůj boj Jánošík.

Ředitelství silnic a dálnic ČR dokončilo rekonstrukci frekventované křižovatky u Zubří na Rožnovsku; Zubří, čtvrtek 3. srpna 2017
Křižovatka do Zubří je hotová: bezpečnější pro řidiče i chodce