Historický motocykl umístěný na dřevěném povozu v čele maškarního zástupu dává tušit, kdo má dnešní vítané pozdvižení na svědomí. Již třetím rokem si vzali fašankovou tradici za svou členové místního motoklubu. „Dříve to dělaly i jiné spolky, ale tradice postupně skomírala. Dva roky pak v Lidči fašanky nebyly vůbec, což nebylo dobré," svěřují se maskovaní milovníci motorek se svou motivací masopustní veselí znovu oživit.

VIDEO z fašanku v Horní Lidči si můžete prohlédnout po rozkliknutí ZDE

Nedělají to však v uzavřeném kruhu. Přidat se může kdokoliv. „Dnes je nás přes třicet masek, ale bývá i padesát. Letos ovšem řadu lidí sklátila chřipka," omlouvají se organizátoři, zatímco rozverná maskovaná družina vniká do dalšího dvora a za zvuků řízné dechovky zve domácí do tance.

Odměnou je tu kalíšek slivovice, tu čerstvá kobliha nebo jiné pohoštění. „Fašanky u nás fungovaly vždycky. Ale už to chtělo něco nového," netají starosta Horní Lidče Josef Tkadlec. Jeho dům nemohla pestrobarevná parta minout. „Hodně lidí obnovení tradice znovu motivovalo, přidávají se další a další masky. Přibyla i dechovka. Je to dobré," chválí starosta.

Na pestrém průvodu je vidět, že místní při vymýšlení masek nechali pracovat fantazii. Vedle tradičního medvěda či nevěsty se ženichem, jsou k vidění dokonce potápěč či dvě pochodující latríny. Zvláštní úkol má písař. „Zaznamenávám, kdo otevřel a kdo nás čím pohostil. Otevírají téměř všichni," prozrazuje zapisovatel.

Fašanková obchůzka v Horní Lidči, v sobotu 9. února 2013

Fašanková obchůzka v Horní Lidči, v sobotu 9. února 2013. FOTO: Deník/Michal Burda

Podobně veselo jako v Horní Lidči je o den později také v nedaleké Lužné. „Už řadu let chodíváme až v neděli, kdy je doma nejvíce lidí. Děláme to přece pro ně," vysvětluje Miroslav Novák, velitel místních hasičů, kteří o masopustní tradici v Lužné odjakživa pečují.

Harmonikáři podpoření několika bubeníky udávají notu a veselá družina se za zpěvu přesunuje od jednoho stavení ke druhému.

VIDEO z fašanku v Lužnéi si můžete prohlédnout po rozkliknutí ZDE

Nedočkaví místní je vyhlížejí s připravenými štamprlkami slivovice a něčím dobrým k zakousnutí. „Dříve to bývaly výhradně koblihy nebo zelí. Teď už se objevují i jiné dobroty, nově třeba bramboráky," prozrazuje devětačtyřicetiletý Antonín Janošík mladší. Masopustních průvodů se zúčastňuje od svých sedmnácti let, co nastoupil k luženským hasičům.

Masopust v Lužné si dlouhé roky drží svou podobu. „U každé chalupy se průvod musí zastavit, zazpívat stejnou písničku a zatančit," říká pamětník řady masopustů Jaroslav Filgas.

„Chodil jsem od šestnácti roků, dnes je mi devětapadesát," netají rodák z Lužné. Tradice se podle něj příliš nemění. Jen se obměňují masky, které reagují na dobu. „Medvěd, slaměný, ženich a nevěsta ale musí být v průvodu vždycky," je nesmlouvavý Jaroslav Filgas.

Masopustní obchůzka v Lužné na Hornolidečsku, v neděli 10. února 2013.

Masopustní obchůzka v Lužné na Hornolidečsku, v neděli 10. února 2013. FOTO: Deník/Michal Burda