Firmy ze Zlínska, které obchodují s výrobky, jejichž součástí jsou i komponenty z Japonska, ale překvapivě žádné velké potíže nezaznamenaly. „Nedokáži předpokládat, jak to bude vypadat v nadcházejících dnech, ale teď žádné problémy nejsou. Spousta japonských výrobců ma zastoupení i v Evropě. Náhradní díly jsou a v blízké době chybět nebudou,“ míní Pavel Vaculík, který ve Zlíně provozuje servis televizní techniky.

Podle některých zlínských bchodníků může ale časem dojít ke zdražení japonské elektroniky a výrobků, které obsahují japonské součástky. Vedoucí zlínské pobočky akciové společnosti T.S. Bohemia Bohumír Bartošek nemá obavy o dostupnost výrobků a komponentů na poli IT. „Jistou měrou to trh již ovlivnilo a dopad asi pocítíme, ovšem neobávám se větších problémů, jelikož naše společnost je v oblasti skladových zásob připravena. Navíc umíme nedostupné produkty jednoho výrobce alternovat druhým,“ ubezpečil Bartošek. Problém se zvýšením cen IT techniky ovšem připustil a varuje před jejich možným nárůstem.

Autodílů je dost

Největší japonské společnosti mají své továrny po celém světě, a tak ekonomický dopad katastrofy, na rozdíl od toho humanitního, není zatím skoro znatelný.

U autoservisů japonských značek k problémům s náhradními díly pravděpodobně nedojde vůbec. „Stejné díly, jaké se vyrábí v Japonsku, produkují i továrny v Evropě. Věřím, že žádný výpadek dodávek nenastane,“ ujistil vedoucí servisu T-Motor Zlín Kamil Paták. Stejně tak i věří, že se japonský národ s těmito problémy brzy vypořádá.

Složitější situace ovšem nastala s dovozem japonských potravin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v nejbližších dnech zahájí kontroly potravin, které do Česka dorazily ze země vycházejícícho slunce. Podle slov pracovníků zlínské sushi restaurace Miomi se u nich návštěvníci nemají čeho obávat, protože v kuchyni používají jen české potraviny.

Jinak je to ale u obchodního řetězce Billa, která má prodejny také ve Zlíně, Otrokovicích a dalších sedmi místech ve Zlínském kraji. „V současné době nabízíme jako specialitu čtyři omáčky původem z Japonska. Všechny byly do Česka dovezeny ještě před katastrofou. Objednávky dalšího zboží jsme zatím pozastavili,“ objasnila tisková mluvčí Billy Gabriela Bechynská. SZPI je v případě problémů připravena okamžitě jednat a veřejnost informovat.