Celou trasu běžel vedle ní. On však byl nalehko, zatímco jeho žena dřela pod sjezdovkou Razula ve Velkých Karlovicích v hasičském zásahovém obleku, s přilbou na hlavě a kyslíkovou bombou na zádech.

Opakované výstupy a sestupy z plošiny s dvacetikilovým závažím v každé ruce, tahání saní naložených barely plnými vody, ale též válení obří pneumatiky, zdolávání dvoumetrové bariéry a na závěr „lahůdka“ v podobě desítek úderů těžkým kladivem. Kdo tyto a ještě několik dalších disciplín zvládl nejrychleji, mohl se v neděli pyšnit titulem Zimní železný hasič.

„Výborné. Trať byla pěkně poskládaná, ale nasbírá se to,“ svěřuje se v cíli udýchaná Mrňková. I když k překonání bariéry musela použít žebřík, před výkonem padesátileté závodnice z Újezdu u Uničova nelze než smeknout…

Muzeum regionu Valašsko připravilo od úterý 3. do pátku 6. března 2020 prázdninové programy plné her, tvoření a zábavy. Ilustrační foto
Jarní prázdniny lze strávit na zámcích ve Vsetíně i Lešné

„Extrémní hasičské disciplíny provozují můj muž i syn. Před dvěma lety jsem si řekla, že to zkusím taky,“ vypráví žena.

Její dva chlapi startovali později. „Tady není důležité zvítězit, ale zúčastnit se a dokončit těžký závod,“ tvrdí manžel Petr, který jednou postoupil i na mistrovství republiky.

Pro Evu Vojvodíkovou to byla první letošní soutěž.

„Jsem nadmíru spokojená, síly mi vydržely až do konce,“ pochvaluje si členka pořádajícího Sboru dobrovolných hasičů Velké Karlovice-Tísňavy. Ze zásady odmítá přelézat bariéru pomocí žebříku.

„V názvu závodu je slogan Nejsilnější hasič přežije, a proto je třeba mít natrénované všechny disciplíny,“ říká rezolutně.

Nebýt její zarputilosti, nekonal by se ani tento závod.

„Dlouho pršelo a při vzpomínce na blátivý ročník, v němž závodníci neměli stejné podmínky, hodně členů našeho sboru chtělo soutěž zrušit. Šla jsem do rizika s vírou, že se počasí umoudří. Nakonec se přihlásilo na šedesát lidí z Česka i Slovenska, a počasí je nádherné,“ zářila spokojeností Vojvodíková.