Podporu severočeské obci, o které se mluví v souvislosti s prolomením limitů těžby, vyjádřili lidé velkými transparenty. Na nich vyzvali také ke zbourání Vsetína, pokud by měl Jiřetín skutečně padnout.

„Zájemci mohli také podepsat obří pohlednici pro ministra průmyslu Jana Mládka, kde mu vzkázali, že lidé na Vsetíně o uhlí za cenu bourání Horního Jiřetína nestojí," přiblížil koordinátor události David Kopecký z Koalice pro otevřený Vsetín. Vsetíňané také zapálili svíčky za české vesnice a města, které již bagry v minulosti kvůli těžbě spolkly.

Odpůrci těžby ve čtvrtek poukazovali na to, že srovnávání měst se zemí a vyhánění lidí z domovů je vždy nesmyslné, ať se děje v severních Čechách nebo kdekoliv jinde. Do 21. století navíc podle nich nepatří.

Proti bourání 750 let starého Jiřetína mluví podle Davida Kopeckého také ekonomické faktory a nevratné dopady na zdraví a přírodu, které sebou prolomení těžebních limitů přinese. Povrchové dolování ve značné míře zničí desítky kilometrů krajiny.

Diskutované limity těžby také podle Kopeckého chrání v regionu mnohem více pracovních míst, než kolik má jejich prolomení přinést. Prolomení zajistí 851 míst, kdežto jejich zachování téměř pět tisíc.

„Vláda také často argumentuje palivem pro teplárny. Zajistit teplo se dá ale i jinak, než spalováním extrémně neekologické a zdraví nebezpečné suroviny jako je hnědé uhlí," doplnil argumenty odpůrců David Kopecký.