Na projekt obec získala dotaci 800 tisíc korun. Celková cena za opravy se odhaduje na 1 250 tisíc korun. Zbytek doplatí obec ze svých nákladů.

Budova už částečnými rekonstrukcemi prošla. Má vyměněná dřevěná okna za plastová a došlo ke změně topného systému z tuhých paliv na plyn.

Pro zateplení se radní rozhodli kvůli vysokým fakturám za energie. „Roční náklady na otop činily asi sto tisíc korun. Zateplením by se podle energetického auditu snížily až o polovinu. Proto jsme se rozhodli budovu zateplit a podat žádost o dotaci na Státní fond životního prostředí, který nám vyhověl. Získali jsme dotaci osm set tisíc korun," vysvětlil starosta Hovězí Antonín Koňařík.

Opravy Kaštýlu plánuje vedení vesnice po dokončení výběrového řízení na zhotovitele.

To by mělo být podle starosty už brzy dokončeno. Pak zateplí fasádu, upraví omítky a zateplí stropy uvnitř budovy.

„Spokojení budou hlavně sportovci, kteří její prostory za symbolickou cenu provozují a platí poplatky za energii. Obec ale jako majitel Kaštýlu bude taky ráda," prozradil starosta obce.

Historie Kaštýlu sahá až do 17. století. Původně byl panstvím, které vlastnil Karel Podstatský. Toho si oblíbili poddaní a protestanti. Stavení prochází několikaletými opravami. Bylo totiž zanedbávané. Nevšímal si jej podle místních ani památkový úřad.

Autor: Barbora Kursová