Mezinárodní folklorní festival, jehož pořadatelem je Folklorní spolek Lipta Liptál, Obecní úřad Liptál a Zlínský kraj, se za téměř půl století konání stal tradiční kulturní akcí. Její význam sahá daleko za hranice České republiky. Své tradice, zvyky, písně a tance na nich předvedly soubory z více než sta zemí světa. A i na letošní slavnosti přijedou soubory z blízkých i dalekých destinací.

GRUZÍNCI CESTUJÍ NA VALAŠSKO TŘI DNY

„Představí se například soubor z Kostariky, Dánska, Indie, Gruzie, Slovenska nebo Polska,“ vyjmenovala za pořadatele zástupkyně předsedy Lipty Liptál Miroslava Jakubová a připojila několik zajímavostí. „Například soubor z Gruzie jede na Valašsko tři dny autobusem. Ale místo toho, aby byli unavení, přijedou vždy perfektně naladění,“ prozradila.

Se členy rumunského souboru se Liptálští uvidí po třiatřiceti letech.

„Někteří naši členové byli na vystoupení v Rumunsku ve čtyřiaosmdesátém. Od té doby jsme se nekontaktovali, až letos. My jim návštěvu oplatíme zase příští rok,“ podotkla Jakubová. Svým vystoupením měli původně festival obohatit také Alžířané. Protože ale nedostali víza, museli nakonec svou účast odvolat. Zahraniční soubory během festivalu vystoupí i v okolních obcích, konkrétně ve Vsetíně, Všemině, Senince a Vizovicích.

Také domácích souborů se předvede celá řada. Samozřejmostí bude vystoupení všech šesti skupin pořádající Lipty Malůšata, Malí ogaři, Malá Lipta, Základ, Senioři a Ženský spolek Rokytenka. Dále se představí DNS Pomněnka z Tvrdonic, Vonica 80 ze Zlína, FS Světlovánek z Bojkovic, FS Vsacan ze Vsetína, dechová hudba Liptalanka, CM Kuráž Základní umělecké školy Morava Liptál, CM Ocún z Vizovic, Mladá cimbálová muzika z Osvětiman, Petr Sovják, gajdoš z Neubuze, a vsetínská folková hudební skupina Veselá bída.

Vsetínská Bečva v pátek 10. června 2016
Z valašských toků mizí voda. Rybáři sčítají škody


Chybět nebude vsetínský Folklorní spolek Jasénka.

„Vůbec poprvé budou mít diváci příležitost vidět společné vystoupení Jasénky, Lipty a Vsacanu,“ nastínil Martin Bělíček, vedoucí taneční složky Jasénky. Prozradil, že členové Jasénky na Liptálské slavnosti trénují i půl roku předem. „Ale pravda je, že se vlastně připravujeme celý život,“ usmál se Bělíček.

Kromě hudebních vystoupení si návštěvníci užijí také další doprovodný program.

„Novinkou letošního ročníku je čtvrteční promítání na liptálském zámku. Uvedeme film s valašskou tematikou Děda,“ prozradila pořadatelka Miroslava Jakubová. O víkendu se festivaloví hosté mohou těšit na muzicírování před zámkem, řemeslnický jarmark s ukázkami historického šermu skupiny Jagari nebo výstavy, které budou ke zhlédnutí v liptálském zámku.

Kromě toho budou k vidění ukázky tradičních řemesel (kováři, tkalci, řezbáři a další).

„Z řezbářů přijede například Jan Brlica z Francovy Lhoty nebo Zdeněk Matyáš z Valašských Klobouk, který je zároveň autorem Stromu života před obecním úřadem,“ připomněla Jakubová.

Na pět festivalových dnů se těší také starosta Liptálu Milan Daňa. „Slavnosti jsou pro nás největším svátkem. Myslím si, že podobně velký folklorní festival s tak širokou škálou hostů není v republice zas až tak běžný,“ řekl starosta.

V sobotu 19. srpna 2017 se v Jablůnce uskutečnil třetí ročník akce s názvem Den medu a písniček. Návštěvníci si užili bohatý program včetně ochutnávky medů, z nichž vybírali ten nejlepší.
V Jablůnce vybírali nejlepší med. Vyhrál Martin Biel

Programové letáky 48. ročníku festivalu Liptálské slavnostiZdroj: Deník / Externista VLP

Programové letáky 48. ročníku festivalu Liptálské slavnostiZdroj: Deník / Externista VLP