Pracovníci Muzea regionu Valašsko si pro všechny místní i přespolní děti přichystali zábavný program s názvem Pohádkový zámek. Účast dětí byla hojná, nenechaly se odradit ani ne příliš vlídným počasím.

Jedním z hlavních bodů pohádkového odpoledne byla hraná pohádka O Černém a bílém království v zámeckých komnatách. Pohádkový příběh děti zavedl do protikladných světů Černé a Bílé královny, které mezi sebou soupeřily. Průvodce dětským návštěvníkům dělala duhová Šáša a všichni společně se měli pokusit znepřátelené královny usmířit.

Na šest set gurmánů a milovníků guláše zavítalo v pátek a sobotu 16. a 17. června 2017 na Vsetínské gulášové hody. Mohli vybírat z dvaceti druhů guláše, které připravoval tým šesti kuchařů pod vedením Přemysla Kříže a Tomáše Stixe.
Na Lapači ochutnali 20 druhů guláše

Necelou hodinu trvající pohádkový příběh odměnili kluci i holky velkým potleskem. „Pohádka se mi moc líbila, hlavně mám radost, že to dobře dopadlo, že se královny usmířily," pověděla krátce po představení osmiletá Tamara Vakáčová ze Zubří. Sice se jí líbily obě královny, víc si ale oblíbila vládkyni království bílého. „Bílou barvičku mám radši, protože mám doma bílého pejska Foxíka," prozradila dívka.

Radost z dobrého konce měl i sedmiletý Vojta Mikula. „Bylo to moc pěkné, fandil jsem oběma královnám stejně," netajil klučina. Stihl dodat, že se ještě moc těší na pohádkovou stezku a zmizel v hloučku svých kamarádů.

Řidička po nehodě nemohla ven z auta
Řidička po nehodě nemohla ven z auta

Pohádková stezka v zámeckém parku byla druhým hlavním bodem programu. Děti se na stanovištích setkávaly s pohádkovými bytostmi a plnily s nimi různé úkoly. Hned prvním úkolem bylo pomoct princezně Zlatovlásce posbírat a spočítat poztrácené perly. Pak například pomohly babičce z pohádky O veliké řepě vytrhnout řepu ze země, s kouzelnou liškou seřazovaly zvířecí stopy, s vodníkem vázaly pentličky. „Mně se nejvíc líbil úkol s liškou, jak jsme jí pomáhali se stopami," hlásila pětiletá Míša Kašpárková.

Zubřané měli v sobotu 17. června 2017 prostřednictvím místního referenda možnost rozhodnout, jestli se město pustí do výstavby multifunkčního areálu za více než 120 milionů korun
Referendum o areálu s bazény v Zubří je neplatné, přišlo málo voličů

Příjemné sobotní odpoledne završil táborák a opékání špekáčků. Pořadatelé zhodnotili akci jako vydařenou. „Na to, že se dneska úplně nevydařilo počasí, byla účast velmi slušná, přišlo kolem sta dětí plus samozřejmě jejich rodiče," uvedla pracovnice zámku Lenka Schmiedhammerová. Prozradila, že akce Pohádkový zámek měl letos svou premiéru. „Dříve jsme ke Dni dětí taky samozřejmě pořádali různé zábavné programy, ale zaměření na pohádky tu ještě nebylo. Chceme tímto způsobem dětem klasické pohádky připomínat."

Tesaři z firmy Teslice CZ začali v pátek 16. června 2017 s roubením "nové" chaty Libušín na Pustevnách.
Libušín se po třech letech vrací na Pustevny