Učni se svými učiteli na mnoha stanovištích předváděli řemesla, která se na škole vyučují. Na akci se přišly podívat především děti z mateřských a základních škol ze Vsetína i okolí. Všechny činnosti si mohly zároveň vyzkoušet.

„Děti se podívaly a vyzkoušely si, co dělá například instalatér, zedník nebo tesař. S cukrářkami mohly zdobit perníky, s kuchařkami připravit drobné občerstvení, naučily se nachystat slavnostní tabuli nebo skládat ubrousky,“ vyjmenovala Šárka Bařáková z SOŠ Josefa Sousedíka.

Smyslem akce bylo dětem přiblížit krásu řemesel a namotivovat je k tomu, aby se jim v budoucnu věnovaly.

„Řemeslníků je totiž v současné době akutní nedostatek,“ doplnila Bařáková.

Ilustrační foto.
Zachovejte poštu, hospodu i zubaře, přejí si lidé v Rokytnici

Na jednom ze stanovišť předváděli svou práci také budoucí truhláři. Mezi nimi i studentka prvního ročníku Petra Böhmová.

„Předvádím tady řezbařinu, která se využívá především v interiéru. Hodně mě baví, protože při ní můžu využít kreativitu,“ přiblížila Petra. V ročníku je jedinou holkou, za spolužáky má samé kluky.

„Truhlařina je vlastně umění, které nemusí zůstat na papíře. Když jsem si vybírala školu, lákala mě i cukrařina, dřevo ale zvítězilo nad dorty,“ dodala usměvavá dívka.

Během dne se na zámku vystřídalo na pět set dětských návštěvníků. Mezi nimi i spolužačky Nikola, Veronika a Klaudie z 5.B ze Základní školy Ohrada.

„Moc se nám tu líbilo. Nejlepší bylo skládání ubrousků,“ shodly se školačky.

Na otázku, zda by se jim líbilo být v budoucnu třeba cukrářkami, souhlasně přikývly.

„Asi jo, bylo by super péct sladkosti,“ uzavřely dívky.

Řezničtí učni v úterý 10. dubna 2018 bourají maso na výrobní lince valašskomeziříčské firmy MP Krásno. Do 12. ročníku soutěže odborných dovedností oboru Řezník - uzenář na Integrované střední škole - Centru odborné přípravy ve Valašském Meziříčí se ve dne
Mladí řezníci bourali a vařili, ve středu je čeká aranžování. Podívejte se