O zájezdy koupené takzvaně v první chvíli mají zájem hlavně rodiče, protože za děti často platí pouze cenu letenky.

„Již tradičně je nejvyšší poptávka po autobusovém týdenním zájezdu do Chorvatska. Lidé ale také často cestují letecky do Turecka a Bulharska," vylíčila Lýdie Hořanská z CK Valaška.

Týden autobusem v Chorvatsku přijde na pět tisíc na osobu. Turecko letecky je dražší, stojí jedenáct tisíc. Nejlevněji pak přijde Bulharsko. „Zájezdy zdražuje jídlo. Kdo chce ušetřit, většinou si neobjednává stravu," řekla Hořanská z místní cestovní kanceláře.

Podle ní lidé šetří také tím, že jezdí na kratší dobu. Například na prodloužené víkendy. A hodně táhnou relaxační pobyty. „Zaznamenali jsme nárůst prodejů zájezdů do termálních lázní na Slovensko. Ty stojí od dvou do tří tisíc," předeslala Hořanská z CK Valaška.

Vyšší zájem o cesty do zahraničí hlásí také CK Vsacan Tour. „Nemůžeme ale říct, že jsou některé destinace žádanější než jiné. Nabízíme totiž poznávací zájezdy, a lidé chtějí jezdit jak do Anglie či Francie, tak do Malajsie nebo Nepálu," vysvětlila Jana Havrlantová ze vsetínské cestovky.

Ušetřit se dá při koupi last minute

Čtrnáctidenní pobytově-poznávací zájezd na tureckou riviéru s ubytováním na jednom místě u moře se zajímavými výlety u Vsacan Tour stojí necelých čtrnáct tisíc korun. Osmidenní pobytově-poznávací zájezd do italských vyhlášených letovisek na pobřeží Jaderského moře pak vyjde na sedm a půl tisíc korun.

„Nabízíme mix zájezů, lidé si opravdu mohou vybrat nejen to, kam se touží podívat, ale také to, na jak dlouho chtějí jet. Vybere si opravdu každý," poznamenala Havrlantová z CK Vsacan Tour.

I když je zájem o dovolenou v zahraničí vyšší než loni, lidé si hlídají ceny. A volí nejen first minute, ale také last momenty, tedy koupi na poslední chvíli. „Mohou takto ušetřit opravdu hodně," potvrdila Iveta Jalůvková z CK Jokratour.

Navíc se rožnovská cestovka snaží oslovit rodiny s dětmi. „Například devítidenní autobusový zájezd do Chorvatska s polopenzí teď přijde dospělého na tři tisíce korun, dítě do dvanácti let může jet zdarma, také s polopenzí," vypočítala Jalůvková. A levně před hlavní sezonou vyjde mladé rodiny také Itálie. Sedm nocí u moře s plnou penzí přijde dospělého na čtyři tisíce, dítě může jet na dva tisíce devět set korun.

Dovolená se letos ale poprvé od roku 2009 prodraží. Kupní síla koruny totiž v nejoblíbenějších destinacích klesla v průměru o pět procent. Vyplývá to ze studie Trendy v cestování pro letní sezónu 2013, kterou zpracovala UniCredit Bank.

Mezi desítkou zemí, kam Češi vyrážejí na dovolené nejčastěji, zůstává již tradičně nejlevnějším Bulharsko. Tam je možné za tisíc korun koupit zboží či služby v hodnotě 1500 korun. V Maďarsku má česká tisícovka hodnotu 1210 korun. Náskok proti zbylým dvěma zemím s nižší cenovou hladinou, Turecku a Slovensku, je už mnohem méně markantní. V Turecku, vůči němuž kupní síla koruny z analyzovaných zemí poklesla nejvíce, se hodnota české tisícovky propadla na 1050 korun z loňských 1187 korun.

Chorvatsko vyjde letos levněji

„Na zcela stejné cenové úrovni je letos Chorvatsko, kde však ještě loni mohli Češi nakoupit o pět procent víc zboží a služeb než doma. Ze zemí, kde jsou životní náklady vyšší než v Česku, je pro českého turistu cenově nejdostupnější o jednadvacet procent dražší Řecko," vyčíslil Patrik Rožumberský z ekonomického výzkumu UniCredit Bank. Vůbec nejdražší zůstávají Rakousko a Francie. Nákup, za který český turista utratí v těchto zemích tisícikorunu, by ho doma vyšel jen na 690 korun, respektive 680 korun, uvádí studie.

Nejoblíbenější destinací zůstalo loni mezi Čechy Chorvatsko. Na druhou pozici se po roční pauze vrátilo Slovensko, které si prohodilo pořadí s nově třetí Itálií. S odstupem následovaly na 4. a 5. místě Řecko a Rakousko. Poptávka se částečně obnovila po dovolené v Egyptě, který si polepšil o dvě příčky na 6. místo.

České cestovní kanceláře loni prodaly o pět procent zájezdů meziročně více, celkem 2,001 milionu. Zájem o zahraniční pobyty vzrostl o tři procenta.