Na tučňáka Humboldtova přispívá i rodina Viktorky z první třídy.

„Už moje starší sestra nosila penízky do školy. Mě moc mrzí, že naše třída letos nevyhrála a nepojedeme do zoo za odměnu. Ale to nevadí, pojedeme tam třeba jindy na školní výlet nebo mě tam vezme mamka,“ těší se Viktorka.

„Každý jsme přispěli něco. Já jsem dal dvacet korun. Myslím, že je to dobře pomáhat ohroženým zvířatům. Mohli bychom se na ně jet se třídou podívat. Zoo Lešná je super a hlavně ti malí tučňáci,“ popisuje nadšeně Jirka Koňařík z 6.A.

Do výběru peněz se zapojila celá škola.

„Nasbírali jsme přes sedm tisíc, což je víc než vloni,“ pochvaluje si ředitel ZŠ Luh Petr Kořenek a dál pátrá v paměti. „Je to stará tradice, zakládal jsem ji snad před dvaceti lety.“

Policejní psovod Jiří Gregovský s fenkou Violou.
Policejní pes: buď vášnivý aportér, nebo velký mlsoun

Díky dárcovství je škola se zoo propojená.

„Jezdí za námi s různými programy a my zase posíláme děti, které darovaly nejvíce peněz, za odměnu do Lešné,“ vysvětluje Petr Kořenek.

Původně začali školáci před 19 lety podporovat leguána.

„Jednou jsme jeli s dětmi do zoo, zastavili jsme u tučňáků a já jsem se v nich zhlédl. Povídám: teď si představte, že byste sponzorovali mě, takového malého tučňáka. A tak to vzniklo,“ říká s úsměvem ředitel.

Doplnil, že kdyby neměli ve znaku školy ruku se čtyřlístkem, určitě by tam byl tučňák.

„Takhle je toto milé zvířátko aspoň maskot. Je vždycky hezky upravený, ve fraku a má rád vodu jako naše děti. Je to už historický tučňák a jsem rád, že můžeme přispět na jeho chov,“ řekl Petr Kořenek.

Podle Romany Bujáčkové ze zoo Lešná je zájem škol o pomoc zvířatům stabilní.

„K naší velké radosti. V přehledu sponzorů evidujeme několik let přes dvacet škol a školek. Řada patří mezi dlouholeté sponzory, kteří nás podporují pět a více let,“ ocenila.

Valašskomeziříčští skauti při sázení jinanu dvoulaločného před Základní školou Šafaříkova ve Valašském Meziříčí
Ke svému jubileu meziříčští skauti zasadili strom Rychlých šípů

Kromě Základní školy Luh přispívají do Lešné dlouhodobě také žáci ze ZŠ Jablůnka. Za dvanáct let poslali do zoo téměř 50 tisíc korun. Zvířata střídají. Někdy podpoří lachtana, někdy tukana, jindy surikaty.

Děti ze základní školy ve Vidči zase přilepšují žirafám, žáci meziříčské ZŠ Vyhlídka tygrovi ussurijskému. Děti z MŠ Střítež nad Bečvou si vybraly slona afrického.

Sponzorské dary přispívají na chov vzácných a ohrožených druhů zvířat a pomáhají dále zoo rozvíjet.

„V případě základních a mateřských škol považujeme tuto podporu opravdu za mimořádnou.

Děti totiž zoo věnují peníze, které získají za nejrůznější aktivity od prodeje rukodělných výrobků až po sběr papíru. Vedení by mohlo koupit něco pro ně do školy, ale věnují peníze právě na chov zvířat,“ uznala Bujáčková.

Jako poděkování poskytuje zoo školám a školkám bonusy, které se liší podle věnované částky.

„Od uvedení na tabuli sponzorů přes děkovné listy, pozvání na Den sponzorů, bezplatný výukový program dle vlastního výběru až po speciální dárek, kterým je pštrosí vajíčko,“ vyjmenovala Bujáčková.

Kolik „stojí“ tučňák? Roční náklady na chov patnáctičlenné kolonie tučňáků Humboldtových činí 200 tisíc korun. Tygr ussurijský „spolyká“ kolem 150 tisíc, slon africký asi 100 tisíc korun.