Znalosti pravidel prokážou školáci v testech.

Kromě zástupců záchranných složek a policie se besed zúčastnili herci David Suchařípa a Lukáš Langmajer, valašský jezdec rallye Jaroslav Pešl a zmíněná automobilová závodnice, herečka a zpěvačka Olga Lounová.

Děti na začátku zhlédly krátké tematické filmy zaměřené na bezpečnost silničního provozu. Pak si mohly prohlédnout i vyzkoušet práci záchranářů.

„Je dobré, že si mohly osahat práci hasičů a zdravotníků. Je důležité dětem zpřístupnit tyto profese,“ řekla Lounová, která asi hodinovou besedou provázela slovem a také zpěvem svých písní.

Ilustrační foto.
Silnice jsou na Valašsku s opatrností sjízdné

Filmy, které se týkaly bezpečnosti na silnicích, žáci bedlivě pozorovali. Získané informace využijí při druhé části akce S Valašskou podle pravidel a tou je soutěž. Žáci zapojených škol podstoupí ve svých třídách odborné testy.

„Testy jsou pro ně motivací. Dnes na besedě dávala děcka bacha, aby je vyplnila správně,“ pochvalovala si Lounová.

Vyzdvihla také vnímavost a zvídavost, kterou děti předvedly při pokládání otázek přítomným odborníkům. Záchranáři a závodníci tak mohli zaslechnout dotazy typu kolik je v Meziříčí bouraček za rok, proč není u dospělých cyklistů povinná helma nebo jaké jsou nejčastější úrazy na kole.

Překvapivé dotazy čtvrťáků se ale týkaly také počtu a objemu válců závodního auta, počtu koňských sil, kolik je mezi závoďáky holek, zda jezdci přejeli nějaké zvíře při závodu nebo zvídavý dotaz, jaký je plat policajta.

Po hodinové besedě, sledování filmu, prohlídce stanovišť záchranářů i závěrečné podpisové akci známých herců odcházely děti nadšené.

„Nejvíc se mi líbila ta videa. Jezdím na kole každý víkend, když je pěkně. A dozvěděl jsem se o nových předpisech,“ pochvaloval si David Růžička ze 4. B. Malá cyklistka, která přiznala, že jezdí zásadně s helmou, si ze středeční besedy odnášela jednoznačný zážitek.

„Já jsem nadšená z toho, jak paní Lounová zpívala,“ hlásila s radostí v očích a s podepsanou fotkou v ruce Natálie Rárová.