Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za víkend našli s kamarádem přes tisíc hřibů

Čas na hřiby? Ideální. Nejen na sociálních sítích se Valaši předhání ve zveřejňování fotek s největšími, nejpočetnějšími a nejkrásnějšími úlovky.

3.10.2017
SDÍLEJ:

Čas na hřiby? Ideální. Nejen na sociálních sítích se Valaši předhání ve zveřejňování fotek s největšími, nejpočetnějšími a nejkrásnějšími úlovky.Foto: Daniel Mišurec

Milan Filip z Hošťálkové přinesl dva krasavce přímo z lesa do místní restaurace. Praváci si obdiv vysloužili, dohromady vážili dvě kila. „Šel jsem ráno kolem suchého vývratu a nic. Za hodinu znova a uviděl jsem odlesk. Myslel jsem, že je to list. A byl to přes kilo vážící pravák a vedle měl ještě bráchu,“ radoval se z nálezu Filip.

Na houby chodí pravidelně, během uplynulých tří dnů našel pět set praváků. „Kámoš jich našel šest stovek. Já v neděli, kromě těch dvou obrů, ještě dalších sto padesát praváků a pár suchohřibů,“ pochlubil se Milan Filip.

Podle něho ale už moc příležitostí k houbaření nebude. „Ještě půjdu zítra a pak už to skončí. Začnou deště a chladno a budou růst maximálně kolopeňky,“ usoudil Filip. Ještě více úlovkům brání nájezdy desítek hřibařů.

To potvrdila i Božena Tomečková, která brázdí lesy v okolí Francovy Lhoty více než deset let. „Rok od roku potkávám v lese víc a víc lidí. Chodí celé rodiny. Pokud nevyjdu brzo ráno, tak celý košík nenajdu,“ řekla Tomečková, která denně z lesa přinese praváky, suchohřiby a bedly.

Všechno co najde, ze tří čtvrtin rozdá. „Vždycky vzpomenu na lidi, kteří už nemůžou chodit po lese a sbírat. Hříbky nasuším, dám do sklenky, přidám mašli a je to docela pěkný dárek,“ popsala Božena Tomečková. K uchování hřibů používá zásadně metodu sušení.
Podle mykologa Jiřího Polčáka je sušení nejvhodnější z hlediska úspory místa. „Můžete dát hřiby i do mrazáku, ale pak je lepší je trochu podusit. Houby obsahují až devadesát procent vody, když je chvíli nepovaříte, zaberou moc místa,“ vysvětlil Polčák. Každopádně hřiby nerozmrazujeme, ale rovnou tepelně upravujeme.

Polčák upozornil také na množství hřibařů a jejich nevhodné chování. „Dělají z lesa smetiště, hulákají, chovají se jak čuňata a rozkopávají mnohdy vzácné houby. Nejhorší jsou hřibaři se psy, které nechají volně pobíhat po lese,“ zlobil se Polčák.

Velký pozor by si měli dávat příležitostní houbaři. Vlivem počasí je les i v tuto pozdní dobu plný jedovatých hub. Hojně se vyskytují muchomůrky zelená a tygrovaná. „Lidé sbírají jedovatý žampion zápašný, který způsobuje lehké otravy, ale častější konzumace se může vymstít. Pozor také na čepičatku jehličnanovou, která se snadno zamění s opeňkou,“ upozornil Jiří Polčák.

Autor: Martin Mrlina

3.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nikdo by nepodpořil menšinovou vládu ANO, pokud by v ní byl i nebyl Andrej Babiš.
AKTUALIZOVÁNO
51

V superdebatě rezonovala otázka referenda. Není to zlaté tele, upozornil Bartoš

Hudebně divadelní představení na motivy novely Richarda Bacha Jonathan Livingston Racek se uskuteční v pátek 20. října v 19 hodin na jevištní scéně Za oponou.

Na scénu Za oponou míří Holanďané

Opraví vlhkem zničenou kotelnu Maměnky na Pustevnách

Vedení Valašského muzea v přírodě rozhodlo o opravě kotelny v hotelu Maměnka na Pustevnách. Na kotelně, která je částečně zapuštěná do svahu, se projevilo dlouhodobé působení vlhkosti.

Nejstarší kandidát v kraji Jan Uherka: Všichni chybujeme, i politické strany

Dlouhých pětašedesát let se čile zajímá o politické dění dnes už čtyřiasedmdesátiletý Jan Uherka z Uherského Brodu. V nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky kandiduje ze čtrnácté pozice za ČSSD, přičemž je nejstarším kandidátem napříč všemi kandidátkami.

Vsetín odjel z lázeňského města s nulou na všech kontech

Žádný bod, žádná vstřelená branka, naopak v každé třetině jedna inkasovaná. Prvoligoví hokejisté Vsetína hráli s hlavním favoritem soutěže z Karlových Varů a podlehli mu o tři branky.

Představujeme prvňáčky ze Základní školy v Rožnově pod Radhoštěm

Ojedinělý seriál Deníku Naši Prvňáci pokračuje dalším dílem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení