Ostatní oblékli pláštěnky, roztáhli deštníky, schovali se ve stanu a pokračovali. Rybáře nepřízeň počasí nerozhází! V pátek se jich na tradiční noční soutěži v lovu ušlechtilých ryb z rybníku v Podlesí u Valašského Meziříčí sešlo téměř padesát. Většinou ze Vsetínska, Karel Netolický ale přijel až ze Svitav.

„Na tomhle rybníku jsem začínal se závoděním, když jsem sloužil jako voják z povolání v nedalekých kasárnách,“ vzpomíná sedmdesátiletý rybář, jenž ve městě zakládal rybářský kroužek a trénoval děti a ženy. Do Petrova cechu přivedl i svého syna, s nímž vyhrál mistrovství světa v disciplíně nazývané plavaná.

Tahákem sobotního festivalu, na který dorazilo téměř osm set návštěvníků, byla vokální formace 4Tet s Jiřím Kornem.
VIDEO: Korn se 4Tetem zvedal návštěvníky Folkrockování ze sedaček

Na noční soutěži v Podlesí chytal s děličkou. Přes jedenáct metrů dlouhý prut je složený z několika dílů. Při lovu se postupně zkracuje, až rybáři zůstane v ruce ten poslední, bez navijáku. „Je to úplně jiný způsob lovu. Rybě dává větší šanci, aby mě přeprala. Tahat je bez boje by mě nebavilo,“ usmívá se.

Doma během přípravy vytáhl za hodinu čtyřicet kaprů, teď nebyl zdaleka tak úspěšný. Kolísání tlaku, déšť i ochlazení si vybraly svou daň. Ryby nebraly, jak by si představoval. A když ulovil přes metr dlouhého, desetikilového jesetera, nezapsal si v soutěži ani bod, protože tento druh nepatří mezi ušlechtilé ryby. Bere to ale sportovně. „Jsem nadšený. Rybolov mě baví, i když se mi zrovna nedaří,“ říká rybář.

Sto dvacet let od založení sboru oslavili v sobotu hasiči v Janové.
VIDEO: Hasiči v Janové oslavili 120. výročí založení sboru

Třináctihodinový maraton vyhrál domácí Karel Pavelka s osmadvaceti ulovenými rybami o celkové délce 1 232 centimetry. „Žádná sláva to není. Něco upadlo, ale vzhledem k počasí jsem docela spokojený,“ prohlásil druhý v pořadí Dominik Nevrla z Podlesí, jenž ulovil přes dvacet kaprů, línů a amurů.