FOTOGALERIE z Francovy Lhoty klikni ZDE

Je ráno devět hodin a přijíždím na rozcestí ve Francově Lhotě. Po pravé ruce se na kopci tyčí kostel svatého Štěpána. Cedule směřující doleva ukazuje turistům, kudy k rozhledně. „Vede tu teď i Hornolidečská magistrála, takže turisti se tu jen hrnou. Já směrem k rozhledně chodívám na hřiby," prozradil místní Jindřich Matušinec.

Pěšky, offroadem nebo traktorem

Míjím odbočku ke Kobzově lípě a kolem hasičského hřiště pokračuji dál až ke stolárně. „Pokud nemáte terénní auto s vysokým podvozkem, nebo traktor, tak to raději dojděte pěšky," radí mi skupinka místních z části obce zvané Kočičina.

Zaparkoval jsem tedy auto a po modrém turistickém značení vyrazil na cestu. Kromě myší a srnky jsem cestou nepotkal ani živáčka. Prošel jsem okolo starého pískovcového lomu a pomalu se blížil k vrcholku.

Rozhlednu člověk uvidí až když stojí přímo u ní. Zakrývají ji totiž koruny stromů. Pětipatrová dřevěná stavba vzhledem připomíná tradiční valašský klobouk. Nahoru vede úzké schodiště. „Jde odtud vidět například na Slovensko, nebo i na bývalou střelnici ve Střelné. Když si člověk vezme dalekohled, uvidí tam i letadlo," vzpomněl jsem si na slova Věry Změlíkové z Francovy Lhoty, kterou jsem předtím potkal ve vesnici. Letadlo tam pořád je. Jedná se o stíhačku, kterou na bývalé vojenské střelnici soudruzi odložili ještě za minulého režimu.

Je zima, zabudli sme slivovicu…

Na vrcholku jsem našel ukrytou návštěvní knihu. Tužka však někam zmizela. S posledním návštěvníkem jsem se minul zhruba o hodinu.

Po prolistování několika popsanými stranami jsem zjistil, že na rozhlednu se chodí dívat lidé odevšad.

Dokonce i pětaosmdesátiletý Jiří Vaďura, který prý k rozhledně došel sám. Zaujaly mě dva vzkazy. První napsala dvojice ze Slovenska. „Je nám zima, lebo sme si zabudli slivovicu." Ve stejný den, hned pod ním, vznikla podobná zpráva: „Je nám teplo, lebo máme slivovicu. Po cestě bylo plno ho…, ale je tu pěkně."

Po svém zapsání do knihy jsem vyrazil na zpáteční cestu k autu.

První zde stála 
už za války

První rozhledna na místě stála už v letech 1941–42. „Zeměpisný ústav Ministerstva vnitra pomocí ní prováděl měření pro katastrální a vojenské mapy. Brzo po válce však zanikla," píše se v dokumentech, které mi poskytli na Obecním úřadě ve Francově Lhotě.

Nová vznikla až v roce 1987. „Byla postavena členy místního JZD, pod vedením tesařů Josefa Koňaříka a Josefa Kliše. Po sedmnácti letech došlo k rekonstrukci," uvedla starostka Kateřina Trochtová.

Na Čubově kopci u rozhledny se konají obvykle tři akce. „První je Novoroční výstup na rozhlednu, který pořádá Klub českých turistů. V srpnu se připomíná její znovuotevření a poslední akcí jsou silvestrovské oslavy," doplnila starostka.

Náměty posílejte na: martin.fojtik@de­nik.cz