Ve Vsetíně takto rozpočet města vloni zbohatl o 12 milionů korun. Za první polovinu letošního roku pak přibylo dalších 7,2 milionu. „Tyto peníze jsou rozdělovány formou dotací, které má ve své kompetenci rada města a zastupitelstvo," uvedla mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová. Dotacemi město podporuje organizace působící v sociální oblasti, v oblasti kultury, sportu a dalších.

Nicméně do budoucna se zřejmě Vsetínu příjem z hazardu bude snižovat. „Ve dvanácti podnicích ve městě je provozování loterií v rozporu s obecně závaznou vyhláškou o stanovení míst, na kterých lze provozovat sázkové hry a loterie a jiné podobné hry," upozornila Jana Čadová. Ministerstvo financí nyní projednává podnět radnice na jejich zrušení.

Valašské Meziříčí podle mluvčí tamní radnice Renaty Votrubové získalo letos podíl na nově zavedeném odvodu z loterií přibližně 6,9 milionu korun. V roce 2012 činily příjmy z hazardu celkem 12,6 milionu a o rok dříve 5,3 milionu korun. „Radnice již dříve odsouhlasila, že město zařadí do svého rozpočtu přibližně stejnou částku, kterou dostávala od provozovatelů výherních hracích automatů každoročně," řekla Votrubová. Z prostředků, které město získalo navíc z důvodu změny zákona o loteriích, připadly 3 miliony na sport, 3,5 milionu na sociální oblast a 400 tisíc na školství.

„Tyto příjmy nemají specifické určení, jsou součástí příjmů města," vysvětlil Zdeněk Studeník, vedoucí finančního odboru.

O tom, zda si město dobrovolně příjmy samo sníží, není ještě rozhodnuto. Ústavní soud totiž vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení, které umožňovalo provozovat výherní terminály povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014.

Nyní je na samostatných obcích, zda přístroje zakážou, či nikoli. „Řada sportovních a sociálních organizací ve městě je ale na penězích z hazardu do značné míry závislá," poznamenal Studeník s tím, že o osudu terminálů rozhodnou zastupitelé po konzultaci s ministerstvem financí.

V Rožnově vloni z hazardu inkasovali 8,8 milionu korun.