Zájemci o účast v klání mohou své výtvory přihlásit až do čtvrtku v informačním centru na Masarykově náměstí, nebo v pátek do 12 hodin přímo na jarmarku ve stánku s logem Soutěž. „Přihlásit se mohou soutěžící z řad veřejnosti, cílíme ale také na školy a školky, které si výrobou dýně mohou zpestřit hodiny výtvarné výchovy," uvedl za pořádající T klub – kulturní agenturu Pavel Jakubík.

Podle jeho slov však není cílem organizátorů vytvořit mezi účastníky přehnanou soutěžní nevraživost. Cíl je zcela jiný. Přihlášené výrobky, u kterých to autoři dovolí, budou ihned po vyhlášení výsledků soutěže vydraženy. „Výtěžek rozdělíme na dvě poloviny a v sobotu při zahájení druhého dne jarmaku předáme zástupcům Domova Kamarád a občanského sdružení Iskérka," prozradil Pavel Jakubík.

Vyhlášení výsledků soutěže o nejhezčí dýni je naplánováno na pátek na 14 hodin. Samotný program Všesvatského jarmarku ale začíná již ráno. V deset hodin jej oficiálně zahájí starostka Rožnova Markéta Blinková. V dopoledních hodinách pak vystoupí hudební skupina Bez přísad a cimbálová muzika folklorního souboru Radhošť.

Cimbálovka Radhoště zahájí také odpolední program po vyhlášení soutěže o nejhezčí dýni. Po ní se od půl páté odpoledne představí vsetínská kapela Dareband a v podvečer ještě skupina Off Axis. V sobotním programu pak opět vystoupí cimbálovka Radhošť a dechová hudba Záhořané.

Na rožnovském náměstí bude na příchozí čekat zhruba stovka stánku s tradičním jarmarečním zbožím, řemeslnými výrobky a keramikou. Kromě toho také bohaté občerstvení.

Autor: Michaela Horáková