V úterý o tom ČTK informoval mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský, o den později s tím měla seznámit vládu ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Granáty by měla vyrábět společnost Colt CZ Defence Solutions.

Jak tuto zprávu přijali starostové okolních obcí a samotní obyvatelé, kteří mají ještě v živé paměti výbuchy v muničních skladech v roce 2014?

Starostové jsou proti

Starostové Vlachovic, Lipové a Haluzic jsou jednoznačně proti, stejně jako jejich spoluobčané či tamní firmy. Představitelé obcí se domlouvají na společném postupu.

„Nechceme ani nedopustíme, abychom čelili ohrožení jako tomu bylo v minulosti. Výroba munice je pro nás nepřijatelná v jakékoliv formě,“ říká starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN).

Jak dodal, lidé mají strach v současném rusko-ukrajinském konfliktu, že by se mohla situace z roku 2014 zopakovat.

„Nechceme se toho už nikdy dožít,“ říká závěrem Hověžák.

Oplocení areálu muničního skladu ve Vrběticích, 22. dubna 2021
Les jako z hororu. Z okolí vrbětických skladů mrazí, podívejte se

Třicetiletý Aleš s manželkou nedávno dostavěli dům v nedaleké Loučce, ale jeho rodiče bydlí přímo Haluzicích, v jedné z obcí, které se musely v roce 2014 při výbuchu evakuovat.

„Neumím si ani představit, že by se do areálu ve Vrběticích munice vrátila. Měl bych strach o rodiče. Myslím, že vláda slíbila, že se do areálu Vrbětic nikdy munice nevrátí. A doufám, že tento slib splní,“ říká rozhodně.

Na sliby pamatuje i Radek, majitel bylinkové farmy Květomluva, která sídlí v kopcích ve Vlachovicích.

„Po výbuších nám nejvyšší představitelé země slibovali, že se to už nikdy nebude opakovat a že se munice do areálu nevrátí. Uplynulo pár let a najednou je všechno jinak. Jsem překvapený, že najednou otočili a my se o tom dozvídáme ještě takto z novin,“ popisuje v rozpacích.

Areál muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku.
Granáty pro českou armádu se mají vyrábět ve Vrběticích na Zlínsku

Zato u jiných obyvatel Vlachovic převládá smíření.

„Předpokládám, že my občané s tímto rozhodnutím už moc nenaděláme. Můžeme jen doufat, že se nebude opakovat situace z roku 2014,“ krčí rameny dvaadvacetiletý Viktor.

Explozi z roku 2014 mají v živé paměti ale všichni.

„Manžel byl zrovna venku, když se ozval první výbuch. Tlaková vlna, která přišla až k nám do finských domků, s tím naším pěkně zamávala. A to není žádné tintítko. To víte, že mám strach, aby se to nestalo znovu. Když vidíte, co teď dělá Rusko. To napadne snad každého,“ říká s obavou v hlase vlachovická seniorka Marie.

Dva kilometry vzdálená škola plná dětí

Zhruba dva kilometry od vrbětického areálu sídlí Střední odborná škola Slavičín, kterou dnes navštěvuje téměř 190 žáků. Ředitelka Libuše Pavelková byla informací velmi překvapena.

„To slyším poprvé, musím si tyto skutečnosti nejprve ověřit. Ale samozřejmě to není pro školu dobré. Učitelé si stále pamatují tehdejší evakuaci žáků a upřímně si po tom všem nedokážu představit, že by se tam munice vrátila,“ řekla překvapená ředitelka.

Výroba zbraní ve společnosti Colt CZ
Colt CZ utvoří podnik s maďarskou státní firmou, vznikne továrna na palné zbraně

V bývalých Vlárských strojírnách, které leží taktéž nedaleko, dnes sídlí desítky firem, najdete tady automechaniky, kovovýrobu, stolařství nebo firmy vyrábějící brambůrky či medovník. Ani jim se nenadálá novinka nelíbí.

Granáty už na Zlínsku jsou

Alternativou vedle kontroverzních Vrbětic by mohla být společnost Zeveta Ammunition sídlící v nedalekých Bojkovicích. Firma sídlící v lesích Bílých Karpat se zabývá i výrobou ručních útočných granátů a má více než 80 let zkušeností se zbrojní a speciální výrobou, ekologickou delaborací munice.