Z celkového počtu téměř tří tisíc světelných bodů, které byly většinou osazené zastaralými sodíkovými výbojkami, spadá do první etapy rekonstrukce veřejného osvětlení 468 svítidel. O peníze na jejich výměnu žádalo město z programu Národního plánu obnovy, který je financován Evropskou unií. A žádost byla úspěšná.

Ve Vsetíně mají dvě nové sanitky, do konce roku přibudou další tři vozy.
Ve Vsetíně mají dvě nové sanitky, do konce roku přibudou další tři vozy

Za nová svítidla s technologií LED už byla vyměněna původní na sídlišti Ohrada, na nájezdu na obchvat města a celém obchvatu směrem do Rokytnice, v sídlišti Rokytnice, v části Smetanovy ulice od křižovatky U Růžičků po polikliniku a od této křižovatky v části Jasenické ulice po základní školu.

„Téměř vše je hotovo. Zbývá nám zprovoznit asi sedm lamp od Růžičků směrem do Luhu. Tady je nutné provést některé zemní práce, jež musejí počkat do jara,“ uvedl ředitel Technických služeb města Vsetína Josef Stejskal.

Náklady klesnou na pětinu

Už dokončení I. etapy rekonstrukce veřejného osvětlení se výrazně projeví v nákladech na svícení. Spotřeba elektrické energie při provozu zmíněných 468 svítidel klesne z původních 316 na 57 MWh ročně. To představuje úsporu ve výši 82 procent.

„Při současných cenách elektřiny ušetříme přibližně dva a půl milionu ročně,“ vyčíslil místostarosta Vsetína Petr Kudlík.

Celý projekt rekonstrukce veřejného osvětlení bude rozdělený do čtyř etap vždy zhruba po pěti stech svítidlech. Druhá je naplánovaná už v průběhu letošního roku.

Aneta Langerová.
Aneta Langerová se na turné zastaví ve Vsetíně. Přiveze kapelu i smyčcové trio

Město opět počítá s využitím dotací. Další etapy ale bude třeba sladit s ostatními investičními záměry radnice i soukromých subjektů v jednotlivých lokalitách, kde bude nutné vyměnit nejen svítidla, ale například i sloupy a rozvody elektřiny. Každá z etap bude podléhat výběrovému řízení na zhotovitele.

„Druhou etapu bychom chtěli zahájit už v letos a pokračovat tak v opatřeních, která mají co nejvíce snížit energetické náklady města,“ dodal místostarosta.

Částka vynakládaná na veřejné osvětlení totiž není pro město nijak zanedbatelná: v roce 2021 činila téměř 4,5 milionu korun, vloni po výrazném zdražení energií poskočila na více než 10 milionů.