Zatímco v jiných částech města jsou sídliště často skvěle upravená, na Vyhlídce obyvatelé na upravenou zeleň a nová hřiště stále čekají. „Současné hřiště je dost nevzhledné, navíc jsou tam mantinely. Když o ně praštíte míčem, údery se rozléhají. Nedokážete si představit ten rachot," reagovala Hana Volfová, vozíčkářka, která v části Vyhlídky bydlí. Sama by přivítala alespoň opravu chodníků.

Lidé neutěšený stav sídliště řeší i na sociálních sítích. „Štěpánov má hřiště na každém kroku a děti na Vyhlídce si můžou hrát tak maximálně na dvou houpačkách. Z toho jedna je utržená a nefunkční. Jsou tam staré těžké branky, které na dítě mohou kdykoliv spadnout, a ze země na hřišti trčí kus staré rezavé trubky," píše na sociálních sítích například Katka H.

A proč úpravy váznou? „Dva pozemky jsou blokované ze strany státu kvůli nedořešeným církevním restitucím. Nejsme v této chvíli schopni získat stavební povolení na všechny objekty, které chceme v dané etapě realizovat," vysvětlil vedoucí odboru komunálních služeb meziříčského městského úřadu Václav Chajdrna. „Jsou naplánovány další dvě etapy, ale v každé je právě pozemek, který patří státu. Víte, jak to se státními pozemky je. Běh na dlouhou trať," dodal. V současné době jsou na sídlišti ukončeny tři etapy revitalizace, na Vyhlídce I a také u Střediska volného času. Teď se práce zastavily před nejhorším úsekem, ulicí Zdeňka Fibicha a přilehlými částmi.

Dnes bude Rada města Valašské Meziříčí rozhodovat o využití finančních prostředků, které jsou k dispozici alespoň na úpravy, které se bez problematických povolení obejdou. „Nemůžeme budovat nic nového, ale můžeme opravovat například chodníky," uvedl Chajdrna. „Doufám, že když vše dobře půjde a záměr schválí rada a zastupitelstvo, tak se letos v létě můžeme pustit do oprav chodníků. Co se týká převodu pozemků, o kterých jsme mluvili, může se uskutečnit tento rok nebo příští. Termín není jasný," dodal.

Až se problém s pozemky podaří vyřešit, v plánu jsou podle něj nejen nová parkovací místa a kontejnery, ale také hřiště.

Na Vyhlídce už byly v předchozích letech investovány desítky milionů korun. „Jedna etapa stála asi deset až dvanáct milionů korun. Součástí vždy byla i přidělená dotace," doplnil Chajdrna. Stavět se ale letos přece jen bude. V těsné blízkosti sídliště v Palackého ulici začnou už příští měsíc s přípravou nového parkoviště. „V plánu je odvodnění, kanalizace a prvních sto deset míst. Připravujeme vše se záměrem dalšího pokračování stavby. Vzniknout by mělo celkem asi 280 nových parkovacích ploch," popsal.

Autor: Táňa Marková