Ať už s hranolky nebo vařeným bramborem, na talíři s velkou porcí tatarky nebo kečupem, smažený sýr má prostě dlouhé zástupy příznivců.
Je natolik oblíbený, že ho lze najít v poledních menu takzvaných třetích cenových, ale i na jídelních lístcích drahých restaurací. Mnohdy platí, že v nabídce restaurací bývá sýr v trojobalu jediným bezmasým jídlem. Redakce Deníku se utvrdila v tom, že na smažák Češi nedají dopustit.
Restaurace Náhon
Své o tom ví i Vojtěch Vašíček z restaurace Náhon v centrum města. „Proč je mezi lidmi tak oblíbený? Protože ho jedí odmalička. Pamatuji si, že když jsem byl dítě a hrál hokej, dávali jsme si ho s klukama po každém zápase. Tehdy ještě klasicky, dneska už ho mám raději se šunkou,“ popisuje provozovatel restaurace.
Běžně si smažák z jídelního lístku vybere zhruba 15 zákazníku týdně, pokud ho ale podnik zařadí mezi osmičku jídel do poledního menu, rázem se z něj stane nejpreferovanější varianta. V restauraci Náhon vám eidam usmaží klasicky v trojobalu a podávají k němu vařený brambor a domácí tatarku.
Restaurace Náhon
U Křivačkárny 859, Vsetín
Druh sýra: 30% eidam
Příloha: vařený brambor
Cena: smažený sýr se šunkou, vařený brambor a domácí tatarka - 185 korun
Restaurace Náhon ve Vsetíně
Restaurace U Martinků
Také v restauraci U Martinků v Jablůnce u Vsetína mají ve stálém jídelníčku smažený sýr. Na výběr je klasický, se šunkou nebo smažený hermelín.
„Když smažák zařadíme do poledního menu, stoupne jeho prodej, rozneseme zhruba 50 porcí za týden,“ říká provozovatel restaurace Milan Martinek. Mezi milovníky smaženého sýra převažují muži, protože ženy se podle Martinka snaží stravovat zdravěji.
„I když taky občas zhřeší a objednají si ho,“ pousměje se provozovatel. Smažák je něco jako národní jídlo.
„Když k nám přijede na návštěvu rodina z Kanady, nikdy nezapomene si tuto klasiku dát,“ dodá Martinek.
Restaurace U Martinků
Jablůnka 140, Jablůnka
Druh sýra: 30% eidam
Gramáž: 120 gramů
Příloha: hranolky
Cena: Smažený sýr, hranolky - 169 korun + tatarka - 25 korun
Restaurace U Martinků ve Vsetíně
Restaurace Bečva
Restaurace Bečva je odloučeným pracoviště Střední odborné školy Josefa Sousedíka, kde probíhá odborný výcvik žáků gastronomických oborů. Pokud se rozhodnete zde poobědvat budete obslouženi budoucími číšníky a jídlo uvaří žáci oboru kuchař.
A budoucí kuchaři připravují smažák z eidamu, tvarůžků, nivy nebo balkánského sýra klasicky v trojobalu. „Pokud máme na denním jídelním lístku smažený sýr, tak ho prodáme zhruba 15 porcí,“ říká provozní restaurace a vedoucí odloučeného pracoviště SOŠ Hana Tydlačková.
Smažák si objednávají hosté napříč generacemi i pohlavím. Podle Tydlačkové proto, že je to klasika a stále patří do naší gastronomie.
Restaurace Bečva
Školní 1824, Vsetín
Druh sýra: eidam
Gramáž: 140 gramů
Příloha: vařené brambory, smažené hranolky, dolarky, americké brambory
Cena: smažený sýr + vařené brambory + odlehčená tatarská omáčka - 90 korun
Restaurace Bečva ve Vsetíně
Restaurace Na špici
V klasické nabídce mají smažený sýr také v centru Vsetína v restauraci Na špici. Jak říká provozní Magda Slámová, jako minutka moc na odbyt nejde. Když ho ale restaurace zařadí na polední menu, prodá se až 100 porcí za týden.
Restaurace na špici
Nádražní 805, Vsetín
Druh sýra: 30% eidam
Gramáž: 100 gramů
Příloha: vařený brambor
Cena: Smažený sýr, brambor, tatarka – 189 korun
Restaurace Na špici ve Vsetíně
Restaurace U Berty
Běžně sice smažák v nabídce není, ale v poledním menu si ho lze objednat i v dalších restauracích ve Vsetíně. Například v Restauraci u Berty. Zde za smažený sýr se šunkou, vařeným bramborem a tatarkou zaplatí host 145 korun.
Restaurace U Berty
4. května 272, Vsetín
Druh sýra: 30 % eidam
Gramáž: 150 gramů
Příloha: vařený brambor
Cena: Smažený sýr se šunkou, vařeným bramborem a tatarkou – 145 korun
Restaurace U Berty ve Vsetíně
Restaurace a Bowling Smetanova nabízí v rámci obědového menu smažák, hranolky a tatarku za 149 korun a v nedalekém Minipivovaru Valášek vám ho na oběd naservírují s hranolky a tatarkou za 150 korun. (zdroj: menicka.cz)