Představitelé strany i její političtí konkurenti čin vandala odsoudili. Navíc už jej hledá policie. ODS podala trestní oznámení.

Neznámý kreslíř se na dva billboardy občanských demokratů u autobusového nádraží a v Nádražní ulici u mostu přes Bečvu zaměřil poslední zářijový víkend.

Černým sprejem nastříkal kosočtverce přes obličeje nynější rožnovské starostky Markéty Blinkové, místostarosty města Iva Hanáčka a jejich stranického kolegy Davida Baroše.

A svůj výtvor na obou plakátech doplnil nápisem Zloději! „Je to primitivní projev velmi omezeného, možná i nemocného člověka," zhodnotila čin starostka Markéta Blinková.

Doplnila, že rožnovští občanští demokraté už na neznámého vandala podali trestní oznámení, jehož součástí je i vyčíslení finanční újmy. Ta činí podle policie 15 tisíc korun. „Poškození morální se ale bohužel v našem státě vymáhá jen obtížně," poznamenala Markéta Blinková.

S komentářem starostky města se podle svých slov plně ztotožňuje také předseda místní organizace ODS v Rožnově Alois Vychodil. „Je to i můj názor," potvrdil Valašskému deníku.

Podle starostky města Markéty Blinkové jsou ovšem potěšitelné reakce lidí ve městě, kteří vandalismus a hulvátství otevřeně kritizují a odsuzují.

„Je to slabomyslnost. Takto se stejně nic nevyřeší. A pokud se přijde na to, kdo to udělal, ještě bude veřejně za naprostého hlupáka," potvrdil její slova Rožnovan Pavel Adamec.

Za hulvátství označil čin samozvaného „výtvarníka" také opoziční zastupitel a volební lídr strany Starostové a nezávislí Petr Jelínek. „Jakékoliv antikampaně, ať už ve formě ničení plakátů, nebo jejich počmárání, mně osobně velmi vadí. Je to hrubý vandalismus, který do kulturní předvolební kampaně nepatří," řekl Petr Jelínek. Poukázal ale na to, že v Rožnově se bohužel takové antikampaně objevují. „Třeba teď účelový leták na dveřích polikliniky, který se snaží vyvolat dojem, že je poliklinika v ohrožení a že ji zachrání jen zvolení správných vybraných stran. To se mi také nelíbí," dodal Petr Jelínek.

Věc vyšetřují strážníci i policisté

Poničené billboardy rožnovské ODS zajímají také strážníky městské policie. „Jsme ve fázi prověřování záznamů z městského kamerového systému, známe přibližný čas a vyhodnocujeme pohyb podezřelých osob a vozidel," řekl Marek Grossmann pověřený vedením městské policie. Dodal, že strážníkům by pomohlo svědectví případných kolemjdoucích.

A trestním oznámením rožnovských občanských demokratů se zabývají také státní policisté. „Mohu potvrdit, že oznámení jsme přijali. Prozatím neznámého vandala vzhledem k výši škody podezříváme z trestného činu poškození cizí věci. Hrozí za něj až roční vězení," uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.