Nedlouho poté mu lékaři unikátní moderní metodou PresbyMax odstranili vetchozrakost. Oční vadu, která je důsledkem přirozeného stárnutí očí, kdy na čtecí vzdálenost jsou potřeba brýle.

Metodou PresbyMax operovali včera vsetínští lékaři jako první v České republice. S pomocí výkonného 6D excimer laseru nejprve pacientovi na rohovce vymodelovali takzvaný víceohniskový profil, odstranili oční vadu a zároveň zajistili vidění do blízka i do dálky na obou očích. „Nic jsem v průběhu operace necítil. Bylo to vcelku příjemné, zajímavé," svěřil se po operaci Petr Chmelař.

Unikátní metoda PresbyMax se začala ve světě používat zhruba před rokem. „Dnes je odoperováno již více než deset tisíc pacientů, nejvíce v Německu a Francii," informovala mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková s tím, že během krátké a bezbolestné operace pacient jen sleduje červené a zelené světlo z laseru.

Vetchozrakost (presbyopie) způsobuje lidem, kteří jí trpí, problémy v zaměstnání i při každodenních činnostech, jako jsou čtení, sledování televize či psaní SMS zpráv.

Dosud ji bylo možné operativně odstranit například metodou monovision, kdy bylo zákrokem jedno oko zaostřeno do dálky a druhé na blízko. Mnohým pacientům to ale nevyhovovalo. „Nabízela se také implantace multifokální nitrooční čočky, což je však pro pacienta již náročnější zákrok. Laserová operace s využitím výkonného excimer laseru odstraní problém rychle a efektivně. Řeší problém na obou očích zároveň," vysvětlil vedoucí lékař Valašského očního centra Michal Ziegler.

Během krátké a bezbolestné laserové operace pacient sleduje jen červené a zelené světlo z laseru.