V opravených prostorách vybavených moderní technikou se sice pro více než 450 školáků vaří už od konce loňského října, veškeré stavební úpravy však skončily až o měsíc později.

A na slavnostní otevření kuchyně se nakonec dostalo až letos předposlední lednový den. „Věřím, že vzhledem k výši prostředků, které jsme do tohoto projektu vložili, nebude kuchyně potřebovat příštích mnoho let žádnou investici,“ řekl při té příležitosti starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL) a poděkoval také předchozímu vedení města, které náročnou rekonstrukci prosadilo.

Rekonstrukce už byla nutná

Pavilon kuchyně a jídelny byl v původní podobě v provozu už od 80. let minulého století, kdy byla škola otevřena. A zdaleka už nesplňoval současné standardy.

„Nutnosti rekonstrukce jsme si byli vědomi několik let a připravovali se na ni. Úsporná opatření spojená s pandemií covidu však zapříčinila odklad zahájení prací až na rok 2022,“ vysvětlil místostarosta Pavel Bartoň (ANO), který právě byl členem už minulého vedení města.

Školní kuchyně. Ilustrační foto.
Kuchyni sychrovské základní školy hrozilo uzavření, oprava přijde na 40 milionů

Stavební práce začaly loni v červenci. Přinesly změnu dispozičního řešení dvou nadzemních podlaží pavilonu kuchyně, instalaci nové vzduchotechniky, nové vnitřní rozvody vody, kanalizace, elektřiny a plynu. Také kompletní obnovu povrchů – podlah, obkladů, nátěrů a maleb – a dodávku moderního technologického vybavení kuchyně i vybavení jídelny. Nové jsou rovněž dveře a okna, opravený výtah a lapák tuků. Modernizací prošlo i zázemí pro personál kuchyně.

Provoz kuchyně a jídelny bylo možné spustit vloni 25. října. Do té doby škola pro žáky zajišťovala odjinud. Menším dětem dováželi obědy ze Střední odborné školy Josefa Sousedíka, starší školáci docházeli do jídelen základních škol na Ohradě a v Luhu.

Práce neovlivňující kuchyňský provoz pokračovaly až do listopadu. Sem spadá zateplení ploché střechy, která byla v havarijním stavu, oprava fasády či osazení venkovních žaluzií.

Děti mají na výběr ze dvou jídel

Podle starosty Jiřího Čunka je nyní třeba se zaměřit (za pomoci učitelů i rodičů) na velký nešvar, kdy se až třetina jídla vyhazuje. „Měli bychom děti naučit chovat se ekologicky a jídlem neplýtvat, což je zatím častý jev. A k tomu může přispět i kvalitní a chutné jídlo,“ uvedl starosta.

Nová kuchyně i jídelna k tomu mohou dopomoci. „Nové vybavení kuchyně umožnilo rozšíření možností přípravy obědů a změnu skladby jídel, která je nyní pestřejší. Možnost každodenního výběru ze dvou jídel se odráží také v tom, že jej žáci většinou celé zkonzumují a chutná jim,“ pochvaluje si ředitelka ZŠ Sychrov Pavlína Planková.

Moderní vybavení navíc podle ní umožnilo po zaškolení týmu kuchařek zkvalitnit přípravu stravování nejen pro žáky a učitele, ale i pro více než 25 mimoškolních strávníků, kteří si do školy pro obědy docházejí a jejichž řady se stále rozšiřují.