Tříletý projekt nazvaný Společně ve školce spouští Diakonie Vsetín ve spolupráci se šesti vsetínskými mateřinkami a spolkem Společnosti pro kvalitu školy. Projekt je podpořený sedmi miliony korun z evropských fondů.

Záměr zahrnuje několik oblastí zaměřených na děti, jejich rodiče, ale také na samotné pedagogy v mateřinkách.

NA POSCHLE VZNIKÁ DĚTSKÝ KLUB ŠKOLIČKA

První se týká lokality Poschla obývané především romskou komunitou, kde se počítá se zajištěním pravidelného provozu předškolního klubu Školička pro děti se specifickými vzdělávacími potřebami. „Postupně jím projde dvacet osm dětí," informovala Marta Doubravová, vedoucí služeb pro rodiče, děti a mládež ze vsetínské Diakonie.

Pro děti od 3 do 5 let budou ve Školičce připravené programy zaměřené na jejich komplexní rozvoj. „Zejména znalost českého jazyka a také sociální a pohybové dovednosti," vyzdvihla Marta Doubravová.

DO PROGRAMU SE ZAPOJÍ TAKÉ RODIČE

Až dvacítka rodičů těchto dětí pak bude moci také jednou týdně navštěvovat programy, jež budou zaměřené zase na posilování rodičovských kompetencí.

Další důležitou oblastí je rozvoj spolupráce mezi Školičkou a mateřinkami zapojenými v projektu a teoretická průprava až 43 učitelek, jejichž nové znalosti v oblasti inkluzivního přístupu pomohou dětem být úspěšnějšími ve vzdělávání.

„Mateřské školy jsou bezesporu první branou ke vzdělávání. Proto jsme rádi, že se do projektu zapojilo šest vsetínských mateřinek včetně pedagogických pracovníků. Naším cílem je naučit obvyklému režimu nejen děti, ale i jejich rodiče," řekla Simona Hlaváčová, místostarostka Vsetína.