Názory obyvatel města se v tomto směru různí. Část lidí za starostkou stojí. „Vidím v tom snahu něco zlepšit. I když je asi pravda, že dosáhnout toho nebude vůbec snadné. V tomto státě se nezlevňuje," pověděl Karel Gřešák.

„Je to zviditelnění"

Další Vsetíňané naopak považují snahy Táborské za zviditelnění se před volbami. „Paní Táborská se evidentně pokouší získat lidi na svou stranu. O tom, kolik stojí teplo ve Vsetíně, se ale ví již několik let. Proč s tím nepřišla hned, když se stala starostkou," řekl Vítězslav Adámek.

Záměrem vsetínské radnice je, aby cena tepla dodávaného občanům z centrálního zdroje, tedy společnosti Zásobování teplem Vsetín (ZTV), klesla z 661 koruny za gigajoul o sto korun. Toto snížení ceny mají podle starostky umožnit provozní úspory získané rekonstrukcí rozvodné sítě. Na tu, jak Táborská před časem Valašskému deníku uvedla, může město v budoucnu získat až 85procentní dotaci z evropských fondů. Soukromé společnosti na takovou možnost prý nedosáhnou.

Dostat se na takovou úroveň ale nebude možné, pokud město nezíská rozhodující vliv v zásobování teplem. Akcie společnosti ZTV však městský úřad v roce 2005 prodal, a tím se možnosti podílet se na tvorbě ceny tepla zbavil.

Právě zajištění dlouhodobé ekonomicky přijatelné ceny je ale podle vsetínské radnice cílem jednání mezi městem a společností MVV Energie CZ, která je mateřskou společností pro firmu Zásobování teplem Vsetín. „Při znalosti současného a s možnými scénáři budoucího je naší povinností jednat se zástupci MVV a zasadit se o to, abychom hledali řešení, které by po uskutečnění postupných kroků vedlo ke snížení ceny tepla," vyjádřila se k problému vsetínská starostka.

Vsetínská radnice opírá svoje snažení také o přípravu strategického plánu rozvoje pro plánovací období Evropské unie do roku 2020.

Radnice proto údajně vyvolala jednání se společností MVV Energie CZ.

„Snažíme se získat informace o plánech společnosti se vsetínským Zásobováním teplem," řekla nedávno Deníku starostka.

V záležitosti hypoteticky možného odkupu akcií společnosti Zásobování teplem Vsetín (ZTV), bez čehož bude mít město jen pramalou šanci cenu tepla ovlivnit, se však podle zjištění Valašského deníku nic neděje. „Neproběhla a ani mezi společností MVV Energie CZ a městem Vsetín neprobíhají žádná jednání," sdělila v tomto týdnu Deníku tisková mluvčí společnosti MVV Jitka Tůmová.

Majitel tepelných rozvodů ve Vsetíně tvrdí, že do oprav rozvodů tepla ve městě průběžně investuje. „Ročně jde v průměru o deset milionů korun," poznamenala mluvčí.

Zásobování teplem Vsetín se ve městě podílí také na řadě dalších projektů.

„Jde například o modernizaci sportovní haly Na Lapači, rekonstrukci energeticko--tepelného hospodářství městských lázní či rekonstrukci zdroje tepla domovapro seniory v ulici Generála Klapálka Na Ohradě. Podporujeme rovněž další aktivity. Například Vsetínský krpec, práci hasičů, dětskou organizaci Junák a další," poznamenala mluvčí MVV.

Může to trvat léta

Podle vyjádření některých ekonomů nepůjde v případě, že by došlo k prodeji akcií, o jednoduchý obchod. „Domnívám se, že může trvat i několik let. Průběh takové transakce lze jen těžko odhadnout. Navíc jde svým způsobem o specifickou firmu. To není stolařská dílna či autoservis," vyjádřil se Zdeněk Křížek, ekonom jedné obchodní společnosti na Vsetínsku.

Současně ale dodal, že výhledově samozřejmě je možné takovou transakci vyvolat.

„Ale půjde opravdu o běh na velmi dlouhou trať. Slibovat v tomto směru cokoli v horizontu několika málo let bych se neodvažoval," dodal.

Současná cena 
pro domácnosti

Vsetín – 575,– Kč za GJ bez DPH (661,– Kč s DPH)

Rožnov pod Radhoštěm – 590,– Kč za GJ bez DPH (679,– Kč s DPH)

Valašské Meziříčí – 560,– Kč za GJ bez DPH (644,– Kč s DPH)