Na situaci s věčně rozkopanými chodníky si lidé ve Vsetíně stěžují dlouhodobě. „Když je někdo opraví, tak moc dlouho nevydrží. Za chvíli jsou tu kopáči zase. Nejprve dělají plyn, pak zase vodu. Radní by měli práce nějak sjednotit, jinak jsou veškeré opravy chodníků zbytečné," komentoval současný stav Josef Benda ze Vsetína.

Podle radních se ale nedá opakovanému rozkopávání ulic úplně zabránit.

„Problémem je, že správci inženýrských sítí mají právo přístupu k nim a my jsme proti tomu bezmocní," odvolávali se na současnou legislativu místostarostové Stanislav Pavelec a Petr Kořenek.

Vedení města se prý snaží počet takových zásahů alespoň trochu snížit. Každoročně svolávají správce sítí na koordinační schůzky, kde řeší, zda a v jakých místech budou pořádat opravy.

„Ne vždy se ale povede veškeré práce sladit. Stává se totiž, že na schůzce majitelé sítí žádné opravy neplánují, ale během roku získají neočekávaně peníze a pustí se do rekonstrukce," vysvětlila mluvčí města Jana Čadová.

Meziříčí a Rožnov jsou bez problémů

Radní tak v současné době mohou zajistit pouze kvalitní opravu chodníku. Budou proto hlídat, jestli jsou vráceny do původního stavu a nikde se nepropadají. „V případě, že i přes kontrolu k propadání dojde, budeme po viníkovi vymáhat opravu a chodník nepřevezmeme," slíbila starostka Iveta Táborská.

V ostatních valašských městech ale problémy s opakovaně rozkopanými chodníky nemají. „Daří se nám vše správně zkoordinovat, že už tam víckrát není potřeba kopat. A to dokonce i na pozemcích, které přímo městu nepatří, například na státní silnici I/35," řekl například mluvčí Rožnova pod Radhoštěm Tomáš Gross.

Obdobně jsou na tom i ve Valašském Meziříčí. Tady z toho důvodu čekají i s opravami cest a chodníků. „Nechceme dělat zbytečnou práci, pokud se má pak všechno znovu rozkopávat," uvedl starosta města Jiří Částečka.