Prestižní mezinárodní soutěž

IKA Culinary Olympics je nejstarší, největší a nejrozmanitější mezinárodní soutěž kuchařského umění na světě, konající se každé čtyři roky v německém Stuttgartu.

„Profesionální týmy šéfkuchařů vášnivě pracují na dokonalé interakci ingrediencí, přípravě a prezentaci svých pokrmů. Již téměř 125 let se zde vytvářejí nové kulinářské trendy. Zároveň se sem sjíždějí jednotliví soutěžící z celého světa, kteří předvádějí své umění v konkrétních kategoriích kuchařů, cukrářů a řezbářů ze zeleniny a sýrů – Classic Vegetable Carving,“ přiblížila Jaroslava Londová.

Perníčky pečou na vsetínské SOŠ Josefa Sousedíka celý rok, objednávky na vánoční cukroví mají plné už v září.
Perníčky pečou vsetínští cukráři celý rok, objednávky na Vánoce jsou plné v září

Celá soutěž trvá šest dnů. Do letošního ročníku se zapojilo 1800 účastníků z 67 zemí světa. Jejich díla přitom zhlédlo přes 100 tisíc návštěvníků.

Perník jako celoživotní vášeň

Jaroslava Londová se věnuje oboru cukrář a její celoživotní náplní je výroba a zdobení perníků. Se svými výrobky se také pravidelně úspěšně účastní různých soutěží. Na stuttgartské soutěžila v kategorii uměleckých cukrářů.

„Sjeli se tam umělci, kteří tvořili díla výhradně z jedlých cukrářských surovin, jako jsou čokoláda, karamel nebo marcipán a jiné modelovací hmoty. S perníkem jsem byla mezi 214 exponáty jediná. Tím jsem na českou školu strhla mimořádnou pozornost. Perník se totiž nedá tak lehce tvarovat. Vše se musí měřit, vyřezávat, lepit, abyste docílili požadovaného tvaru. Vytvořit 3D výrobky je velmi náročné,“ doplnila Londová.

Inspiraci našla v geometrii

Téma soutěžního výrobku si volí každý účastník sám.

„Já jsem si ho připravovala téměř rok. Již z mládí mám velkou zálibu v geometrii, proto jsem od začátku věděla, že chci vytvořit něco, co by ji vyjadřovalo. Po mnoha návrzích a hledání na internetu jsem zvolila téma Platonovy mnohostěny, která se zakládá na vytvoření pěti pravidelných mnohostěnných těles znázorňujících čtyři živly a vesmír,“ řekla vsetínská cukrářka, která předvedla brilantní výkon a její výrobek si vysloužil od poroty zlatou medaili.

Studentky SOŠ Josefa Sousedíka Dominika Gutová, Petra Dudová a Eliška Filgasová (zleva) získaly stříbro a bronz na světovém poháru kuchařů a cukrářů v Lucembursku.
Vsetínské cukrářky zazářily v Lucembursku, ze světového poháru přivezly medaile

„Je to neskutečný pocit radosti a štěstí. Připravit se na takovou soutěž je opravdu velmi časově náročné. Veškeré tvoření trvalo více jak měsíc. Mám za sebou nespočet hodin strávených pečením a zdobením. Důležité je také vše pořádně zabalit a bezpečně dopravit na místo konání soutěže. To vše doprovází stres a napětí. Proto jsem nesmírně ráda, že se má snaha vyplatila. Po celou dobu tvoření jsem měla obrovskou podporu celé své rodiny,“ vyjádřila své pocity Jaroslava Londová.

Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín zvítězila v hlasování firem v soutěži Škola doporučená zaměstnavateli 2022.
Vsetínská Střední odborná škola Josefa Sousedíka je nejžádanější v kraji

Vítězství ocenilo i vedení její „mateřské“ Střední odborné školy Josefa Sousedíka. Střední odborné školy Josefa Sousedíka.

„Úspěchu paní Londové si velice cením, je naprosto zasloužený. Celá naše škola je na ni patřičně hrdá,“ sdělil ředitel SOŠ Josefa Sousedíka Marek Wandrol.