„Vysoké teploty vydrží nejméně do půlky příštího týdne. Přestože v neděli a v pondělí čekáme lokálně bouřky a přeháňky, sucho bude zřejmě přetrvávat," předpověděla Milena Ferbauerová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nádrž Stanovnice odpouštět nemůže

Průtok na Bečvě nemůže zvýšit ani odpouštění vodní nádrže Stanovnice v Karolince. „Z důvodu současných stavebních prací na koruně hráze vodní nádrže Karolinka Stanovnice nelze odpouštět větší množství vody, neboť v nádrži musí být zajištěn dostatečný zásobní objem pro zajištění výroby pitné vody," vysvětlila starostka Vsetína Iveta Táborská.

Omezení odběru je nutné pro zajištění základní ekologické funkce vodního toku. „Současné úhyny ryb zejména v korytě Vsetínské Bečvy jsou na základě výsledků rozboru vod způsobeny malým množstvím rozpuštěného kyslíku ve vodě, vlivem její zvýšené teploty a výskytu zelených řas," uvedla Jindra Tesařová, vedoucí odboru životního prostředí ve Vsetíně.

„Doufáme, že se občané vzhledem k závažnosti celé situace budou chovat zodpovědně a zákaz odběru vody nebudou porušovat," dodala Tesařová.

Zákaz je vyhlášen i v Huslenkách, další obce zatím váhají

Přidávají se i okolní obce. „Rozeslali jsme vzor vyhlášky všem obcím v okolí Vsetína. Jak s ní naloží, už je na nich," vysvětlila Tesařová.

V Huslenkách na zákaz reagovali ihned.

„Je potřeba s tím suchem něco dělat. Počasí je jaké je a v nejbližší době asi jiné nebude. Máme problém i s obecním vodovodem, musíme šetřit. Kontrolovat budeme namátkově a případné odběry budeme zpočátku řešit asi jen domluvou," přiblížil aktuální situaci starosta Huslenek Oldřich Surala.

V Halenkově zatím o podobném zákazu pouze uvažují. „Pokud bude nadále trvat horké a suché počasí, budeme zákaz určitě zvažovat," vyjádřil se k tématu místostarosta Jaroslav Maňák.

V Hovězí už týden nabádají obyvatele k šetření vodou.

„Zatím pouze upozorňujeme obyvatele, aby šetřili vodou a nečerpali z potoků a řeky. Zakazovat se zatím nechystáme," popsal starosta Hovězí Antonín Koňařík.

V Rožnově pod Radhoštěm už podobný zákaz platí od úterý. Valašské Meziříčí zatím váhá. „Diskutovali jsme o tom, ale k tomuto řešení jsme doposud nesáhli," dodal Jiří Částečka, starosta Valašského Meziříčí.

Autor: Vendula Životská