Díky hromadným nákupům elektřiny a plynu na komoditní burze ušetří svým obcím stovky tisíc i miliony korun ročně.

Město Vsetín a vesnice na Hornolidečsku zamířily na Českomoravskou komoditní burzu Kladno pro energie už vloni. Pro Vsetín historicky první dražba znamenala meziroční úsporu 1,6 milionu korun. Za takové peníze už se dá postavit více než půl kilometru chodníku nebo tři desítky parkovacích míst.

Letos Vsetín i vesnice spojily síly znovu a podařilo se jim snížit náklady pro příští rok o dalších 2,5 milionu korun. „Vsetínu se účast na dražbách vyplácí. Při první jsme získali elektrickou energii o jedenadvacet procent levněji, při letošní dražbě cena oproti stávající klesla dokonce o třicet tři procent," pochvalovala si starostka Vsetína Iveta Táborská.

Vedení města se tak rozhodlo nově nakoupit na komoditní burze i zemní plyn. V režimu maloodběr se podařilo sdružit roční spotřebu 6800 megawatthodin.

„V příštím roce ušetříme téměř milion korun," upřesnila Táborská.

Vsetínská radnice navíc připravuje možnost dražit elektřinu na burze i pro jednotlivé domácnosti. Na podzim hodlá na městském úřadě zřídit kontaktní místo firma organizující e-aukce energií. „Sdružíme větší počet domácností, který je pro dodavatele zajímavý. V aukci pak mohou ceny silové elektřiny klesnout i o desítky procent," uvedl zástupce firmy eCENTRE Martin Dulai.

Jako ve Vsetíně jsou s výsledky společného nákupu spokojení i starostové vesnic na Hornolidečsku. „Z patnácti obcí mikroregionu se do letošního nákupu zapojilo třináct. U elektřiny v nízkém napětí na poslední čtvrtletí letošního roku a celý příští rok se nám podařilo snížit cenu o sedmadvacet procent," uvedl předseda Sdružení obcí Hornolidečsko a starosta Valašské Polanky Josef Daněk. V řeči peněz představuje úspora jeden a půl milionu korun.

Lidečko to zkouší letos poprvé

U dodávek zemního plynu v režimu maloodběr byl podle Daňka pokles ceny sedmnáctiprocentní. V režimu velkoodběr pak jediný nakupující Základní škola Horní Lideč pořídil zemní plyn s meziroční úsporou devět procent.

Lidečko se nákupu na burze letos zúčastnilo poprvé. „Čekáme velkou úsporu hlavně u plynu, kolem třiceti až pětatřicet procent," netajil starosta vesnice Vojtěch Ryza. Podle něj ale prozatím nelze přesně úsporu vyjádřit v korunách.

Ušetřili 40 procent, pak ještě dalších 25

Podobně hovoří také ve Francově Lhotě. Zdejší starostka Kateřina Trochtová odhadla, že loňský a letošní nákup na komoditní energetické burze už vesnici přinesl statisíce uspořených korun. „Při loňském nákupu energií na letošní rok jsme dosáhli úspory zhruba čtyřicet procent na elektřině i plynu. Letos jsme ceny elektřiny na příští rok stlačili o dalších pětadvacet procent, plynu už jen o procento," prozradila Kateřina Trochtová.

Stejně jako v jiných obcích, ani starostka Francovy Lhoty nedokázala přesně říct, kde uspořené peníze potečou. „Těžko se to konkrétně určuje či odhaduje. S tím, že budeme platit méně, počítáme už při sestavování rozpočtu a peníze „navíc" rozdělujeme do různých rozpočtových kapitol," vysvětlila princip Kateřina Trochtová.

Nakupují také ve Valašském Meziříčí

Kromě Vsetína a Hornolidečska šetří statisíce korun také Valašské Meziříčí. Tamní radnice nakupuje elektřinu i plyn pro městský úřad, sportoviště či školská zařízení. „Při zatím posledním nákupu elektřiny na rok 2014 město ušetřilo proti stávajícím cenám pětinu a proti roku 2011 to je už více než čtvrtina," uvedl starosta Jiří Částečka s tím, že nákupů energií touto moderní cestou se hodlá město držet i v příštích letech. Díky nim totiž nerostou ceny energií za provoz škol a školek, knihovny či Kulturního zařízení města.

Elektřinu na příští rok nakoupili v Meziříčí za cenu nižší téměř o 400 tisíc korun. „I cena zemního plynu klesla. Úspora proti stávajícím cenám je sice jen v řádu tisíců korun, proti ceníkovým cenám hlavních distributorů je však daleko výraznější," doplnila vedoucí odboru majetkové správy městského úřadu Alena Schattke.