Vedení radnice nabídlo tanečníkům a muzikantům prostory ve třetím patře Domu kultury. Definitivní dohodě ale předcházela dlouhá diskuse. Stěhováním se několikrát zabývali také vsetínští zastupitelé.

O přesunu souborů se totiž začalo hlasitěji mluvit až v souvislosti s plánovaným umístěním kasina do budovy Kulturního zařízení Sychrov. Proti tomu folkloristé hlasitě protestovali a zorganizovali také podpis protestní petice. Zastupitelé nakonec odsouhlasili, že kasino nebude na Sychrově, ale v Lidovém domě u Dolního náměstí.

O stěhování ze stávajících prostor do centra města folkloristé také původně nechtěli ani slyšet. „Stěhování mají prý za trest, že se postavili proti kasinu," naznačil na posledním zasedání městských politiků zastupitel Dalibor Sedláček (ČSSD).

Není to prý trest

Proti tomu se ohradil starosta města Jiří Čunek (KDU-ČSL) a ujistil jej, že radnice nikoho za nic netrestá. „Vždy ale někomu vyhovíme více, někomu méně," poznamenal starosta.

Vedení města se zástupci souborů Vsacan, Vsacánek, Jasénka a Malá Jasénka jednalo u jednoho stolu v polovině května. Tam folkloristé předložili své požadavky na prostory ke zkouškám. „Na jejich základě jsme jim nabídli prostory ve třetím patře Domu kultury, které by soubory mohly využívat. Jsem rád, že se jim líbily a vyhovovaly jim," řekl Jiří Čunek.

Přemístění souborů je podle jeho slov oboustranně výhodné. Město Vsetín ušetří ročně půl milionu na provozních nákladech a folkloristé získají kvalitnější prostory v centru města.

„Prostory jsou plně vyhovující. Díky umístění v centru města jsou ideální z hlediska dostupnosti i z hlediska bezpečnosti dětí. Oproti Sychrovu si polepšíme," myslí si Alena Zdražilová, vedoucí dětského souboru Malá Jasénka.

Přesvědčit se nechal také prezident souboru Vsacan Miroslav Ekart. I podle něj je výhodou umístění v centru města, kam to mnozí členové souboru budou mít blíž. „Nové prostory jsou rovnocenné těm, co jsme měli na Sychrově. Pěkné jsou zkušební sály i zázemí pro nástroje a kroje," zhodnotil.

Podle jednatelky Domu kultury Vsetín Petry Dvořákové se požadavky souborů neustále konkretizují. „Snažíme se jim vyjít ve všem vstříc, například i přestěhováním stávajícího nájemce do jiných prostor tak, aby po zadní chodbě, kterou budou folkloristé využívat, chodilo co nejméně lidí nepatřících k souborům," řekla Dvořáková.

V místnostech, které budou folkloristé využívat, se nyní pohybují stavební dělníci. Kromě jiného budují příčky a upravují místnosti tak, aby po přestěhování měly Jasénka i Vsacan oddělené prostory. Každý soubor bude mít své místnosti pro úschovu nástrojů, krojů a kompletní garderoby, sál i zkušebnu.

Zázemí nabízí také malou kuchyňku nebo prostory, kde mohou rodiče čekat na děti. Kromě toho budou soubory moci využívat i velké pódium pro nácvik vystoupení. K dispozici je také velký výtah, nájezdová rampa nebo parkoviště.

Právě řešení parkování bylo jednou z věcí, které zajímaly i vsetínské zastupitele. „Souborům vyčleníme u Domu kultury čtyři parkovací místa," reagovala místostarostka Vsetína Simona Hlaváčová.

Radnice navíc sází na to, že většina souborových nácviků a zkoušek se odehrává v podvečer a večer, kdy už je dostatek volných parkovacích míst na parkovišti v přilehlé ulici Na Příkopě. Věří také ve větší využití městské hromadné dopravy.

Vedení města už má také představu, co bude v uvolněných prostorách v Kulturním zařízení Sychrov. Delší dobu uzavřená restaurace a uprázdněné zázemí po folkloristech budou sloužit jako chráněná dílna. V budově také sídlí charitní nízkoprahové centrum Zrnko.