„Co žiju a jsem volby schopná, nikdy nevynechám. Starala jsem se, jak odvolím, když jsem v nemocnici. Ale naštěstí funguje, že když nemůžete, přijde volební komise za vámi,“ ocenila s úsměvem Vsetíňanka.

Prozradila, že se ve Vsetíně narodila na jaře roku 1926 a její rodiče byli také Vsetíňané. „Vyučila jsem se za Hitlera obchodní příručí v obchodě s textilem na náměstí, jak jsou dnes Slunečnice,“ zavzpomínala stařenka.

K samotné volbě konkrétní stranu neprozradila, ale v tom proč volila, má jasno. „Přála bych si, aby naši zemi vedl parádní státník, který by pamatoval i na obyčejné lidi,“ vysvětlila Marta Hrčková.

Zleva: z volebních štábů Andrej Babiš (ANO 2011) a Tomio Okamura (SPD).
Na Valašsku zvítězilo ANO, druhá SPD a třetí KDU-ČSL

Z protějšího lůžka odvolila i jedenaosmdesátiletá Ludmila Juráňová z Francovy Lhoty. Podle svých slov si také nenechala ujít jedinou možnost v rozhodování o budoucnosti republiky. „Tady v nemocnici nám navrhli, že bychom mohli volit přímo odtud. Jsem ráda, že toho můžu využít,“ pochvalovala si mobilní volební komisi Juráňová.

Dva komisaři vyrazili do nemocnice s menší variantou volební schránky, než je ta ve volebních místnostech. Kromě oddělení v nemocnici s ní navštíví i jedno místo bydliště. „Letos máme jen jeden případ, kdy zavítáme s urnou přímo do bytu voliče,“ uzavřela členka volební komise.

Ilustrační foto.
Valaši volí na zámku i ve hvězdárně. Volební komise navštíví i nemocnice