Reagoval tak na informaci Valašského deníku, že pít vodu ze studánek nemusí být zrovna dobrým nápadem.

Bez velkých rizik totiž mohou lidé na Vsetínsku pít jen vodu ze Stračky v Zašové a Stachovy studánky v Horní Bečvě. A také z pramene vyvěrajícího pod kopcem Dušná nad Vsetínem.

Z ostatních studánek a pramenů hygienici vodu pít nedoporučují. „Dnes není problém vzít si do přírody například balenou vodu. Nehrozí nebezpečí, že v horách někdo zemře žízní," vyjádřila se pracovnice Krajské hygienické stanice (KHS) ve Zlíně Žaneta Horčicová.

Podle ní nemají města ani hygiena povinnost kvalitu vody ve studánkách kontrolovat. „Studánky nepatří mezi zabezpečené pitné zdroje," vysvětlila Horčicová.

Rozbor pitné vody přesto pravidelně provádějí v Rožnově pod Radhoštěm. „Zajišťujeme je od jara do podzimu především kvůli chatařům, kteří nemají přípojku na pitnou vodu," sdělila úřednice rožnovského Městského úřadu Lenka Němcová.

Zatím poslední rozbor vody ze studánek v Rožnově pod Radhoštěm uskutečnili hygienici před několika dny. „Na území města jsou tři. Žádná z nich však normě na pitnou vodu k běžnému pití nevyhovuje. Použít bez rizik ji je možné až po převaření," prozradila Lenka Němcová.

Vodu z takzvaných přírodních zdrojů nedoporučují používat ani pracovníci odboru životního prostředí vsetínské radnice. Ve městě je deset studánek. „Pít je možné pouze vodu vytékající pod kopcem Dušná. Je to i tím, že lidé, kteří tady žijí, se o pramen starají a udržují celé okolí v čistotě. Na jiných místech už tomu tak není," upozornil vedoucí oddělení ochrany přírody Městského úřadu ve Vsetíně Jiří Šturala.

S problémem kvality vody ve studánkách se snaží bojovat meziříčští ochránci přírody. „Obecně se dá říct, že kvalita vody každým rokem klesá. Může za to především její úbytek a tím i nižší průtok. Vliv na kvalitu má ale také počasí," poznamenal Miroslav Dvorský z meziříčské organizace Českého svazu ochránců přírody.

Ochránci přírody každoročně vyčistí všechny studánky na Meziříčsku.

„Přímo ve městě se staráme o tři. Vyndáme z nich spadané listí. Pokud je studánka zanesená bahnem mírně ji prohloubíme," dodal Miroslav Dvorský.

Podle serveru estudanky.cz, který monitoruje studánky na území celé republiky, je na Valašsku přes sto volně přístupných zdrojů pitné vody.