Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů je v přehradě na Horní Bečvě.

Ve štěrkovně u Nového Hrozenkova a v přehradě na Bystřičce hygienici naměřili zvýšenou míru chlorofylu. Kvůli němu je voda více kalná, a hygienici ji tak v těchto přírodních koupalištích označili za mírně zhoršenou.

Pro milovníky přírodního koupání to ale neznamená, že se musí své oblíbené letní záliby vzdát. „Mírně zhoršené podmínky pro koupání přinášejí jen nízkou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů, přesto jako prevenci doporučujeme se po koupání osprchovat," řekla Eva Javoříková z krajské hygienické stanice. Pozornější by pak měli být především lidé se zvýšenou citlivostí na bakterie, které mohou ve vodě žít.

Každoročním problémem, který hygienici sledují, jsou také sinice. Ty ale prozatím valašská přírodní koupaliště neohrožují. „Na sledovaných vodních plochách v celém kraji jsme letos prozatím zvýšený výskyt sinic nezaznamenali. Ale v souvislosti s mírně zhoršenými vlastnostmi vody v přehradě na Bystřičce a ve štěrkovně u Nového Hrozenkova lze předpokládat nárůst výskytu řas. Důvodem jsou především vysoké letní teploty," doplnila Javoříková. Ta dále upozornila, že po horkém víkendu, kdy bude následovat další měření, můžeme očekávat zhoršení stavu vody.

Autor: Martina Havlíková