Od volební účasti ji neodradilo ani pětadvacet schodů do prvního patra, které musela překonat. „Ale zadýchala jsem se," připustila s úsměvem stosedmiletá Vlastimila Češková.

Současná nejstarší obyvatelka Valašska i Zlínského kraje vždy volila ODS. Možná díky životní zkušenosti, kdy jí a manželovi komunisté znárodnili mlýn a ona pak pracovala dlouhá léta jako námezdní dělnice.

Letos však byla s výběrem svého favorita v krajských a senátních volbách na vážkách. Svou volbu nakonec neprozradila. „Dlouho jsem si to tentokrát rozmýšlela. Koho budu letos volit, si nechám pro sebe," řekla Vlastimila Češková.

Přiznala, že politiku již nesleduje tak, jak tomu bylo dříve. „Je to proto, že jsem na všechny ty nahoře nazlobená," netajila stále vitální žena.

Současná nejstarší obyvatelka Valašska i Zlínského kraje se narodila 2. března 1905 v Mikulůvce, kde také vyrůstala. Porodila dvě děti. Má pět vnoučat a dvanáct pravnoučat.

Pochází z učitelské rodiny, její tatínek zakládal školu právě v Mikulůvce. Sama k rodinné tradici také přispěla. Učila na prvním stupni základní školy ve Valašském Meziříčí, v Hošťálkové i v Růžďce.

Přestože zažila první i druhou světovou válku a komunistický režim, zachovává si životní optimismus. Je také velkou milovnicí knih a také karet. Její oblíbenou hrou je například pasiáns. „Znám tři různé metody, jak jej hrát. A hraji jej každý den," říká Vlastimila Češková.