Nedělní silný vítr řádil i na zlínském náměstí Míru. Na zemi skončil převrácený jeden ze stánků. 

„Tohle jsem už jednou zažila. Bylo to na Lešné, tam je to takové otevřené a rychlé. Jak tam přijde vítr, tak vám zvedne stánek a odnese vám ho o pět metrů dál,“ říká prodavačka z převráceného stánku Michaela Kopecká ze Zlína při uklízení nadělení, které jí vítr způsobil. „Měla jsem to tady přes noc, ten vítr odnesl některé smaltované náušnice a polámal magnety, obojí je ruční práce a to je škoda,“ uvedla. „Hlavně že se nikomu nic nestalo, že se ten stánek na nikoho nepřevrátil,“ usmála se přesto Michaela Kopecká. 

Hořící vánoční stromek uhasila obyvatelka bytu před příjezdem jednotek. Při hašení byla popálena na rukou.
Vánoce ještě nezačaly a už hořel stromek. Manželé se při hašení popálili

„Město Zlín je pojištěno i na tyto případy,“ uvedl za zlínskou radnici mluvčí Zdeněk Dvořák. Podle něj pověření pracovníci nyní zjišťují, zda mohou prodejci mít své zboží ve stáncích i v noci. „Dále nyní také řeší, jak trhy ještě víc zabezpečit, aby k těmto situacím nedocházelo,“ ujistil Zdeněk Dvořák. Mimo jiné naznačil, že plachty ze střech stánků půjdou dolů. 

„No to je bezva, v neděli jsme tam byli na punč a vypadalo to, že se to na nás všechno vysype,“ ocenili nápravu manželé Janíčkovi. 

POŠKOZENY BYLY STŘECHY I AUTA 

Nehody napříč Zlínským krajem však byly vážnějšího charakteru. Ve čtyřech případech vítr poškodil střechu, o rodinný dům se jednalo v Zahnašovicích na Kroměřížsku. Na Valašsku spadla trolej na vlak. Hasiči vyprošťovali dvacet dospělých osob a dvě děti.

Zlínský kraj S následky velké vichřice se potýkali hasiči na mnoha místech kraje. 

Nehoda Mercedesu v Halenkovicích: tři zranění, z toho dva těžce
Nehoda Mercedesu v Halenkovicích: tři zranění, z toho dva těžce

SLOVÁCKO 

Největší problémy na Slovácku způsobil vítr na východě regionu. Poté, co padající stromy přetrhaly elektrické vedení, byla od nedělního večera bez energie polovina Bojkovic. 

„Momentálně je bez dodávky elektrické energie osm trafostanic, což obnáší několik desítek domácností. Předpokládáme, že během pondělí budou všechny trafostanice zprovozněny,“ uvedl včera krátce před polednem mluvčí E.ONu Vladimír Vácha. 

Hasiči v Bojkovicích zasahovali hned na třech místech. „V ulici Tovární spadl strom přes plot na střechu haly, v ulici Pod Světlovem spadl další na cestu a další hrozil pádem u silnice směrem na Přečkovice,“ vypočítala Lucie Javoříková, mluvčí HZS Zlínského kraje. 

Poryv větru také u Bánova převrátil návěs nákladního vozu. Silnice byla neprůjezdná ještě půl hodiny po poledni. 

Ilustrační foto
Vítězí pohodlnost? MHD jezdí jen více než třetina obyvatel

VALAŠSKO 

Spadlý strom poškodil v neděli před desátou hodinou večerní elektrické vedení na trati v Ústí u Vsetína. Osobní vlak jedoucí ze Vsetína do Bylnice najel do prověšeného trakčního vedení ve 21.43. „Všechno se obešlo bez zranění, na trati vznikla škoda čtyřicet tisíc, dalších pět bylo na vlaku,“ informoval mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. „Z motorového vlaku jsme pomohli vystoupit dvaceti lidem a dvěma dětem,“ popsal mluvčí hasičů Roman Žemlička. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše byl provoz v místě omezený pouze na druhou traťovou kolej. Závada byla odstraněna a provoz obnoven včera v 11.30. 

KROMĚŘÍŽSKO 

Na Kroměřížsku hasiči v neděli vyráželi většinou k popadaným stromům, řešit pak museli i poškozenou střechu rodinného domu v Zahnašovicích. „V noci také vypadávalo veřejné osvětlení, takže jsem jej byl asi třikrát nahodit,“ dodal starosta obce Drahomír Jura. Krátce před půlnocí pak záchranáři vyjížděli k poškozené střeše do Kvasic. „Šlo o budovu bývalé školy, která už se nevyužívá,“ upřesnil tamní starosta Lubomír Musil. Silný vítr se v neděli podepsal také v zámecké zahradě v Holešově, kde padaly dokonce celé stromy, zahrada je tak kvůli tomu od včerejška uzavřena. (red) Až do dnešních 16 hodin platí dle Českého hydrometeorologického ústavu v celém Zlínském kraji výstraha: extrémně silný vítr (extrémní stupeň nebezpečí), velmi silný vítr, silný vítr.