Zejména zadní rozlehlá místnost se velmi rychle naplnila a kolem šestnácti stolů se usadilo více než šedesát hostů. Přijeli z nejrůznějších koutů republiky, aby se zúčastnili 4. ročníku turnaje v královské hře taroky nazvaného Vigantický trul.

Dvojice mužů skloněných nad přenosným počítačem dokončuje seznam účastníků a tiskne listinu s rozlosováním. Nastává velké stěhování národů a hráči hledají nová místa podle dodaného rozpisu. „Vítám vás ve Viganticích a přeji všem dobrý list," promlouvá k přítomným starosta Vigantic Aleš Depta poté, co všichni naleznou svůj stůl pro první kolo.

S organizačními pokyny jej vystřídá další řečník Pavel Omelka, který má pořádání tarokového turnaje ve Viganticích pod palcem. „Bývá to nejlépe obsazený turnaj snad i díky největší dotaci od sponzorů. Dnes přijelo šedesát čtyři hráčů," prozradil Pavel Omelka ještě před zahájením prvního padesátiminutového kola karetní hry.

Po úvodu už nic nebrání startu samotného turnaje. Čtveřice karbaníků kolem každého stolu rychle ale pečlivě rovnají rozdané karty. „Honery, Taroky, Taročky, Trul, Pagát, Povinnost…," ze všech stran zaznívají klasické tarokové hlášky. Po deskách zbavených ubrusů nedlouho poté vynášené karty lehce kloužou ke středu stolů.

Cinkají drobné mince, o které se dnes také hraje. Finanční úspěšnost ale dnes není rozhodující. Hlavní roli hraje bodový zisk. Pouze v případě rovnosti bodů přihlédnou hráči k množství vyhraných peněz.

Mezi čtyřiašedesáti tarokáři je také šest žen. Dávají tak zapomenout na obecnou domněnku, že karty jsou pouze mužskou záležitostí. „K tarokům jsem se dostala na vysoké škole, přes bratra a jeho kamaráda. Začali jsme spolu hrávat," svěřuje se jedna z karbanic Anna Neumanová, která v občanském povolání vyučuje na Obchodní akademii ve Valašském Meziříčí.

Taroky se staly jejím celoživotním koníčkem. „Když jsem se vdala, naučila jsem je hrát i manžela. S našimi kamarády, manžely Janečkovými, se scházíme jednou měsíčně a taroky hrajeme. Vždy jednou u nich, podruhé u nás," říká sympatická usměvavá dáma.

Královská hra, jak se tarokům také říká, však baví i další členy její rodiny. Hrají ji i syn, sestra a bratr. „Moje maminka nám za to vždycky nadávala. Říkávala, už zase máte v rukou ty čertovy obrázky. Ale bránila nás stařenka. Ta říkala, nech je být, taroky nehraje žádný blbec," vzpomíná s úsměvem Anna Neumanová.

Turnaj Vigantický trul byl letošním čtvrtým z deseti tarokových turnajů spadajících do každoročního seriálu Valašské tarokové ligy. Šest nejvíce vydařených se každému hráči počítá do celkového pořadí. Hrají se na různých místech Valašska. Třeba v Rožnově, Valašské Bystřici, Horní Bečvě, Veselé či v Halenkově.

Ve Viganticích byl v sobotu nejlepším hráčem Václav Švadlenka z Přerova, druhý skončil Milan Vychodil z Veselé a třetí Lubomír Palacký z Valašského Meziříčí.