Loni se vesnicí roku ve Zlínském kraji stala Komňa ze Slovácka, která ovládla i celorepublikové kolo. Letošní vítěz za celou Českou republiku bude znám 15. září.

Soutěž se koná od roku 1995. Vyhlašují ji ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zemědělství, Svaz měst a obcí ČR a Spolek pro obnovu venkova. Cílem je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí místní tradice a zapojují se do společenského života ve vsi. Do letošního ročníku se v celé ČR přihlásilo 278 obcí, o 27 méně než v loňském roce.

Ze 17 přihlášených ve Zlínském kraji porotu okouzlila nejvíce právě Žlutava. „Komise se rozhodla, že je nejvyváženější co do tradice i současnosti. Velký důraz klade i na mládež a na mládežnické spolky. I vzhled obce nás přesvědčil o tom, že Žlutava je opravdu skvělá a titul si v letošním roce po právu zaslouží," řekl ČTK Miroslav Válek, předseda hodnotící komise a starosta obce Hvozdná na Zlínsku, která ovládla krajské kolo soutěže v roce 2010.

Žlutava leží na severozápadním okraji zlínského okresu v podhůří Chřibů, ale také jen několik kilometrů od Otrokovic. Žije v ní kolem 1100 lidí a funguje 13 spolků, od obvyklých hasičů, sportovců, myslivců, zahrádkářů či chovatelů třeba až po spolek přátel historických strojů. Loni Žlutava skončila v soutěži o vesnici roku v kraji třetí a k tomu získala modrou stuhu za společenský život. Letos se již starosta Stanislav Kolář radoval z vítězství.

„Samozřejmě z toho máme velkou radost. Musím v první řadě poděkovat všem občanům. Je to dlouholetá záležitost, nejde říct, že se tento úspěch zrodil ze dne na den," řekl ČTK Kolář. Dodal, že obec investuje léta do základní i mateřské školy, podporuje sport, ale investuje také do infrastruktury pro novou výstavbu. „Tam, kde nejsou děti, mládež a dorost, obec stárne. To bychom nechtěli," doplnil starosta. Odměnu za úspěch v soutěži obec podle něj zřejmě investuje do dalšího zvelebení sportovišť.

Mezi kritéria Vesnice roku patří koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, krajinu, přírodní prvky a zeleň v obci, chystané záměry a informační technologie obce. Krajský vítěz získá milion korun, za výhru v celorepublikovém kole pak obec dostane druhý milion Kč.

Ve Zlínském kraji letos skončila na druhém místě a získala modrou stuhu za společenský život Lužná na Vsetínsku, třetí místo a bílou stuhu za činnost mládeže obdrželo Vysoké Pole na Zlínsku. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získala v soutěži čtvrtá obec Machová na Zlínsku a konečně pátou příčku a oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu dostal Pitín na Uherskohradišťsku.