Svoji účast přislíbilo deset vesnic sdružení. „Na doporučení obcí jako Vsetín nebo Valašská Senice, které se už burzy účastní, zkusíme tuto možnost také. Počítáme s tím, že ušetříme," řekla starostka Francovy Lhoty Kateřina Trochtová.

V minulém roce za energie zaplatili 1,8 milionů korun. Kolik ušetří po nákupu na burze však zatím neví. „Zmapovali jsme si teprve všechna odběrná místa, která platíme z obecního rozpočtu. Výsledky pak vyhodnotí odborníci," vysvětlila starostka Trochtová.

V Lačnově si při rozhodování dali podmínku. „K získání levnějších dodavatelů se přidáme, pokud bude o nákup ve sdružení většinový zájem. V takovém případě podáme výpověď stávajícímu dodavateli," usnesla se místní samospráva.

Ne všichni se ale mohou do společného projektu zapojit. „Obec Valašská Polanka má uzavřenou smlouvu s poskytovatelem energií a plynu na dva roky, takže se nemůže účastnit. Jednou z podmínek pro nákup na burze totiž je tříměsíční výpovědní lhůta ze stávajících smluv," vysvětlil starosta Valašské Polanky a zároveň předseda sdružení Hornolidečsko Josef Daněk.

Doplnil však, že o možnost nákupu levnější energie má zájem místní škola. „Valašská Senice. která tímto způsobem už energie nakupuje, se k nám připojí v nákupu plynu," dodal Daněk.

Mezi další vesnice, které se nebudou projektu účastnit je také Študlov, Leskovec, Valašské Příkazy a Ústí. „Stejně jako Polanka mají jiného dodavatele, kterému nemohou vypovědět smlouvu," uvedl koordinátor sdružení Hornolidečsko Stanislav Petřík.

Společný postup obcí se podle něj projeví především v nižších cenách. „V současné době se koná sběr energetických dat, které pak v auditu vyhodnotí specializovaná firma. Na základě výsledků se obrátíme na makléře, který nás uvede na burzu," vysvětloval Petřík.

K tomu by mělo dojít na konci srpna či do poloviny září. Vesnice si nakoupí energie a plyn na dva roky. Ušetří tak na provozu veřejného osvětlení či obecních budov.