Lidé ve Študlově čekají na nové vedení od poloviny července. Tehdy se funkce vzdali dva členové zastupitelstva. Na obecním úřadě tak zůstali jen čtyři. „V takovém počtu ale nemůžeme podle zákona zasedat. Proto bylo nutné vyhlásit nové volby," prozradil starosta František Tvarůžek.

Starosta má už teď jasno. Do zastupitelstva znovu kandidovat bude. „Kandidátní listiny máme posílat na registrační úřad do Valašských Klobouk. Termín je do posledního října šestnácti hodin," řekl Tvarůžek.

Do té doby mají na úřadě určit, kolik podpisů je potřeba na peticích pro nezávislé kandidáty a sdružení nezávislých kandidátů.

Kolik bude kandidátů celkem, proto zatím nikdo neví. „Ještě je brzy se k tomu nějak vyjadřovat. Všechno se máme dozvědět až na valné hromadě za čtrnáct dní," řekl Alois Polách z Občanského sdružení Študlov.

Po nových volbách má být v obci sedm zastupitelů.

Své první samostatné volby v lednu zažijí také obyvatelé Poličné a Krhové. V obou vesnicích pomalu připravují všechny potřebné náležitosti. „Kolik u nás bude kandidovat stran, nevím. Řekl bych ale, že budou převažovat nezávislí jednotlivci," řekl předseda osadního výboru v Poličné Vladimír Místecký.

Na volby v současné době čeká ještě jedna vesnice na Valašsku, Lačnov. Pro ně zatím termín voleb určený nebyl. „Počet zastupitelů klesl na čtyři až v srpnu. Podle zákona jsme to ohlásili a teď čekáme na rozhodnutí ministerstva," dodala pověřená zastupitelka obce Marie Vlčková, která ještě donedávna vykonávala funkci starostky.