V uplynulých dnech si ke spolupráci přizvali také odborníky z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně, aby za pomoci takzvaného dendrochronologického datování určili stáří šestice vybraných sušáren v regionu. Momentálně probíhá laboratorní rozbor odebraných vzorků.

Dendrochronologické datování je speciální vědecká metoda založená na analyzování letokruhů. Jejím prostřednictvím dokáží odborníci určit stáří dřeva s přesností na jeden rok.

Manželé Lukáš a Ivana Spitzerovi z Muzea regionu Valašsko pro tradiční způsob sušení ovoce. Nyní vedou projekt zaměřený na záchranu starých valašských sušíren.
Manželé Spitzerovi oživují dávnou tradici, zachraňují staré valašské sušírny

Pracovníci muzea se tento vědecký postup zatím rozhodli využít pro prvních šest sušáren spadajících do jejich výzkumu. Vybrali ty, o nichž je obtížné dohledat informace například pomocí historických map či písemných dokladů.

„U pěti z nich bezpečně víme, že je majitelé v minulosti stěhovali – nejen v rámci jednoho gruntu kvůli příhodnější pozici, ale i mezi katastry obcí. To bylo už na začátku 20. století celkem běžnou praxí,“ připomněla Ivana Spitzer Ostřanská z Muzea regionu Valašsko.

Cílem výzkumu je zjistit přesný věk vybraných sušáren a případně i místo, kde původně stály.

VÝSLEDKY VĚDECKÝCH ANALÝZ BUDOU V LÉTĚ

Vědci z brněnské univerzity odebrali vzorky dřevěných trámů z objektů ve Vsetíně – Potůčkách, dále ve Zděchově, Halenkově a Hošťálkové. V laboratoři nyní počítačovým rozborem zkoumají, jak staré je dřevo, které bylo na jejich stavbu použito.

„Analýza je poměrně zdlouhavá. Hotová bude nejdříve v červenci,“ uvedl Jiří Koňařík z Muzea regionu Valašsko.

Pracovníci muzea se výzkumu historických sušáren ovoce věnují od roku 2016. Zaměřují se přitom především na Horní Vsacko a Vsetínsko, okrajově také na další oblasti v regionu. Cílem projektu je zmapovat dosud existující či již zaniklé sušárny.

První letošní letní den, tedy den, kdy se teplota dostala nad 25 °C, zaznamenali na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v pondělí 10. května 2021. Teplota vystoupala na šestadvacet stupňů. Ilustrační foto
Pondělí bylo prvním letošním letním dnem. Teploměr ukázal 26 stupňů

Sušárny byly ještě před sto lety běžnou součástí valašských hospodářství, sušení totiž bylo prakticky jedinou možností, jak ovoce konzervovat na zimu.

„V posledních letech roste obliba zakládání a znovuobnovování ovocných sadů se starými odrůdami dřevin. My se kromě jiného snažíme pomáhat těm, kteří si chtějí pro uchování úrody vybudovat vlastní sušárnu ovoce dle starých postupů, případně zachránit nějakou starou chátrající sušárnu v naší oblasti,“ doplnila Ivana Spitzer Ostřanská

MUZEUM CHYSTÁ NA PODZIM TEMATICKOU VÝSTAVU

Historii i současnosti valašských sušáren ovoce bude věnovaná i výstava, kterou plánuje Muzeum regionu Valašsko v letošním roce na zámku Vsetín. Začínat má v polovině září a potrvá až do konce ledna příštího roku.