„Já jsem si s panem hrnčířem zkusila na hrníček přidělat ouško. Trochu jsem se toho bála. Ale pan hrnčíř mě nakonec pochválil," pochlubila se Valašskému deníku třináctiletá Klára Vozáriková, které přijela na jarmark z Ostravy se svojí babičkou.

Setkání hrnčířů, keramiků a dráteníků v Dřevěném městečku rožnovského skanzenu patří mezi tradiční pořady valašského muzea v přírodě. V sobotu se tu představilo na šedesát výrobců a prodejců nejen z České republiky, ale také ze Slovenska.

Návštěvníci jarmarku byli spokojeni. „Počasí vyšlo, bylo se na co dívat a taky bylo co koupit. Co víc si přát. Můj první výlet do Rožnova a jeho skanzenu prostě vyšel, vyjádřila se Jana Havránková, která přijela na Valašsko z Plzně.

Zdroj: Youtube

Spokojeni byli ale také muži. „Obdivoval jsem práci dráteníků. Ale dlouho jsem se díval i pod zručné ruce řezbáře, který vyráběl dřevěné doplňky ke keramice," svěřil se Jaroslav Ondrejka ze Vsetína.

Hudební doprovod během celodenního programu obstarala Gajdošská muzika Josefa Paculy. „Divákům se však představil rovněž folklorní soubor Radhošť z Rožnova pod Radhoštěm a folklorní soubor Béri Balogh Ádám z maďarského Körmendu," přiblížil ředitel skanzenu Jindřich Ondruš doprovodný program jarmarku.

Součástí doprovodného programu se stala také pravoslavná liturgie v kostele sv. Anny.