Návštěvníci měli možnost v průběhu festivalu ochutnat kterýkoliv ze třiatřiceti druhů guláše, k zahnání žízně bylo k dispozici osm druhů zlatavého moku. Ještě než se brány Gulášfestu otevřely prvním hostům, zpracoval tým kuchařů na dvě a půl tuny masa, přes dvanáct metráků cibule a desítky kilogramů koření. „Tohle množství nám však, podle předpokladů, vydrží maximálně do pátečních podvečerních hodin,“ prozradil už ve čtvrtek šéfkuchař festivalu Petr Zahradníček.

Kuchaři proto v přípravě dalších a dalších porcí guláše pokračovali i během festivalu v polní kuchyni. Zde si také přistavili chladírenský vůz, ze kterého doplňovali rychle ubývající zásoby.

Páteční odpoledne na Gulášfestu okořenila soutěž, v níž se bojovalo o titul největšího jedlíka guláše. Získal jej osmatřicetiletý Roman Hlotan z Valašského Meziříčí. Sice nepřekonal loňský rekord, přesto spořádal úctyhodné tři a půl porce hovězího guláše. Po skončení pětiminutového limitu přiznal, že byl guláš výborný, ale horký tak, že si v ústech spálil horní patro.

Jen o půl porce méně snědl a na druhém místě tak skončil Jaroslav Němec z téměř sto padesát kilometrů vzdáleného města Bystré u Poličky. Podobných soutěží už má za sebou několik. „Včera jsem se v Lošticích zúčastnil soutěže v pojídání tvarůžků. Za deset minut jsem jich zvládl sníst kilo,“ pochlubil se Němec. „Zítra pojedu na meruňkobraní, kde se přihlásím do soutěže v pojídání meruňkových knedlíků,“ plánoval hned účast v dalším klání jedlík.

Na třetím místě se pak s počtem dvou a půl snědených gulášů umístil Petr Šimčík z Loučky. V loňském roce padl festivalový rekord, o který se zasloužil Roman Vašák z Mostecka. Stihl do sebe za pět minut doslova naházet neuvěřitelných pět porcí.

Guláš nechutnal jen soutěžícím jedlíkům, ale také stovkám návštěvníků, kteří se od čtvrtka do soboty v areálu stadionu vystřídali. Hned dvakrát sem zamířil například Jan Merenda ze Vsetína. „V pátek večer jsem si přijel poslechnout vystupující kapely. Líbili se mi Clou,“ netajil se návštěvník. V sobotu dopoledne měl více času také na hodnocení gulášů. „Minulý rok jsem okusil pštrosí i klokaní, které byly zajímavé. Teď zkouším Husarský a také není špatný,“ řekl Merenda. Směrem k pořadatelům měl ale jednu poznámku. „Je škoda, že většina netradičních gulášů je k mání spíše ve čtvrtek. V pátek a sobotu, kdy je zde více návštěvníků, jsou v nabídce spíše tradičnější guláše,“ všiml si Vsetíňan.

K dobré pohodě při koštování oblíbeného pokrmu přispívaly od čtvrtka až do sobotní noci na tři desítky hudebních seskupení. Mimo jiné vystoupila například skupina Docuku, Láďa Křížek a Kreyson, Clou, Babička, Buty či Ready Kirken. „Podařilo se nám dobře připravit i na ohlášené bouřky, takže vystoupili všichni umělci, které jsme avizovali. Projevilo se maximálně mírné zpoždění,“ zhodnotil v neděli jeden z pořadatelů Roman Štěrba.

Poslední ročník Gulášfestu navštívilo na 20 tisíc nadšenců dobrého jídla, pití a muziky. Ti spořádali asi čtrnáct tisíc porcí gulášů, čímž výrazně přispěli na dobročinné účely ve Valašském Meziříčí. Stejnou možnost měli i letos, kdy tři koruny z každého prodaného guláše připadnou některé z místních organizací. Kolik to bude celkem, ještě není jasné. Pořadatelé počty návštěvníků i prodaných gulášů zatím upřesňují.