Školáci s rodiči i pedagogové se nejprve shromáždili na školním hřišti, kde je přivítal ředitel školy Michal Molek a později také vsetínský starosta Jiří Čunek, který malým školákům předal dárky od radnice. Stejně tak ve stejný den učinil také ve vsetínské ZŠ Luh. V ZŠ Luh letos poprvé do lavic zasedlo ve třech třídách 60 dětí a tato škola letos otevřela i jednu třídu pro děti s vadami řeči.

Dětem do Luhu i na Sychrov přinesl Jiří Čunek ukázat také opravdový meč. „Tímto mečem, vás budou vsetínské knihovnice na konci ledna pasovat na rytíře Řádu čtenářského. To už bude v době, kdy budete umět sami číst," řekl dětem starosta.

Sychrovská škola letos pro sedmdesát žáků otevřela tři první třídy, z nichž jedna je s prvky alternativního vzdělávání. Tato základní škola je nejmladší vsetínskou školou, je umístěná v největším sídlišti ve městě. „V současné době máme více než tři sta žáků a jejich počet stále roste," připomněla učitelka Jaroslava Ševčíková.

První školní den má za sebou na Vsetíně 350 prvňáčků. Kromě starosty města je v lavicích přivítali také místostarostové Simona Hlaváčová a Tomáš Pifka nebo vsetínská radní Bohumila Holeňová. Pro prvňáčky v celkem 15 třídách připravilo město Vsetín překvapení v podobě balíčku se školními potřebami.

Místostarostka Simona Hlaváčová zavítala na Základní školu Integra, ve které letos zasedlo v jedné první třídě 23 dětí. Dále místostarostka přivítala také žáky v ZŠ Ohrada, kde je ve dvou třídách celkem 60 žáků prvních tříd.

Slavnostního přivítání se dostalo i prvňákům na základní škole Trávníky, kde jim jejich starší spolužáci zahráli divadlo. Poté je zde pasovali na opravdové školáky, obdrželi medaili, tričko, sladkosti a další dárky.

Celkem na Trávníkách do lavic v letošním roce zasedlo ve třech třídách 65 prvňáčků. Děti a rodiče v ZŠ Rokytnice přivítal místostarosta Tomáš Pifka, kde se slavilo ve školním amfiteátru, ve kterém se sešlo historicky nejvíce lidí. Rokytnická škola letos otevírá tři třídy pro celkem 62 prvňáků.

Město Vsetín zřizuje a spoluzakládá celkem šest základních škol, a to ZŠ Ohrada, ZŠ Luh, ZŠ Sychrov, ZŠ Rokytnice, ZŠ Trávníky a ZŠ Integra. Prvňáčky ale ve Vsetíně přijala také Základní škola, Mateřská škola a Praktická škola Vsetín na Turkmenské ulici, jejímž zřizovatelem je Zlínský kraj. Tato základní škola nabízí dětem speciální vzdělávací programy.

V Rožnově pod Radhoštěm usedlo včera premiérově do školních lavic celkem 165 prvňáčků. Město zřizuje celkem pět základních škol. Kromě nich se na území města nachází ještě soukromá škola Sedmikráska a krajská ZŠ Rožnov pod Radhoštěm (bývalá ZŠ Praktická).

Nejvíce nových žáků přivítala ZŠ 5. května. Do školních lavic tady usedlo celkem 51 prvňáčků. „O šest žáků méně poprvé zamířilo do Základní školy Videčská, ZŠ Pod Skalkou má pětadvacet prvňáčků, ZŠ Koryčanské Paseky dvacet tři a v ZŠ Záhumení přišlo poprvé do školy dvacet jedna prvňáčků," vypočítal starosta Rožnova Radim Holiš. Osobně přivítal nové žáky ve školách Videčská a Záhumení. V obou popřál rodičům i učitelům pevné nervy a dětem jen samé jedničky.

Školákům budou cestu do a ze školy hlídat strážníci Městské policie Rožnov pod Radhoštěm a také policisté z Obvodního oddělení Rožnov, kteří budou opět pravidelně dohlížet na nejvytíženější přechody pro chodce ve městě.

Ve Valašském Meziříčí se ve čtvrtek ráno poprvé muselo chystat do městských škol více než dvě stě třicet prvňáčků. V jejich velký den je přišla pozdravit místostarostka Yvona Wojaczková. „Pro všechny prvňáčky město připravilo dárek v podobě tašky se školními potřebami," upozornila mluvčí Valašského Meziříčí Renata Votrubová.

Na Valašsku šlo včera poprvé do školy 1420 žáků. Školní rok začal také pro děti na základní škole praktické v Horní Lidči, která je jediným pracovištěm bazální stimulace v okrese Vsetín. „Škola disponuje speciálním pracovištěm, má terapeutické a rehabilitační místnosti pro různě mentálně postižené děti," přiblížila mluvčí Horní Lidče Ludmila Brousilová.

Ve škole se začalo učit před sedmačtyřiceti lety. Dnes má škola vedle pestrých učeben také zahradu, keramickou dílnu a hřiště. „Pomůcky do vyučování a do speciálních tříd, kde jsou umístěné různě postižené děti, si pedagogové vytvářejí sami," upozornila Brousilová.

Učitelky ve speciálních třídách rovněž dětem připravují různě zaměřené týdny a podle toho se připravují na výuku. „Mají například obláčkový týden, jahodový, pečou dětem dorty, slaví s nimi narozeniny, připravují jim dárky, pořádají výstavy a podobně," popsala mluvčí.