Vzorky kyseláčů, neboli hub naložených v kyselém nálevu, může k hodnocení přihlásit kdokoliv. „Houby budeme shromažďovat před začátkem soutěže od třinácti do čtrnácti hodin. Vloni se jich sešlo více než čtyřicet,“ řekl Luděk Hřib z pořádajícího houbařského spolku Francova Lhota.

Samotnému hodnocení hub bude předcházet ještě přednáška mykologa Jiřího Polčáka z Přerova. „Tématem budou zejména vzácné nálezy některých hub, které nejsou na Valašsku až tak běžné. Součástí bude také výstava fotografií,“ přiblížil Hřib.

Houby už tradičně nebudou tím jediným, co budou ve Francově Lhotě hodnotit. Také letos bude součástí Francolhotského kyseláče i košt valašské slivovice. Vzorky tradičního nápoje mohou soutěžící přinášet do domu kultury ve stejnou dobu jako houbaři, tedy mezi třináctou a čtrnáctou hodinou.