Poměřování domácích receptů na zpracování hub tradičně doplní soutěž o nejlepší slivovici. „Vzorky hub i pálenky budeme přebírat v kulturním domě mezi třináctou a čtrnáctou hodinou," informoval Luděk Hřib z pořádajícího Hřibařského spolku Francova Lhota. Hodnotit kyselé houby bude moci každý, kdo do soutěže přispěje vlastním přineseným vzorkem. O nejlepší slivovici rozhodne porota.
Jako každý rok si také letos pořadatelé soutěže pozvali mykologa a znalce hub na Valašsku Jiřího Polčáka za Lipníku nad Bečvou. Pro příznivce houbaření bude mít připravenou videoprojekci a přednášku na téma jarní houby.
Soutěž o nejlepší houby ve sladkokyselém nálevu a nejlepší slivovici začíná ve francolhotském kulturním domě v sobotu od 14 hodin. (mib)