„Intenzivní sezona nám začíná přibližně v květnu a končí v říjnu. Během té doby vyrobíme asi šest set tisíc kusů baněk,“ prozradil vedoucí závodu Vlastimil Juřička.

Denně Irisa vyprodukuje dva až tři tisíce skleněných ozdob. Všechny jsou stoprocentně ručně vyráběné. Předtím, než se dostanou k zákazníkovi, projdou asi čtrnácti páry rukou.

Nejvíce času stráví v dílně malířek. Každá malířka za jeden den běžně nazdobí kolem 140 baněk. Číslo ovšem záleží na složitosti dekoru. Pokud je náročný, věnuje se výtvarnice celý den třeba jen jedné baňce.

Truhlíky u kruhového objezdu na Smetanově ulici ve Vsetíně vydržely týden. Někdo je hodil do koryta Rokytenky.
Truhlíky krášlily mosty týden. Někdo je naházel do koryta Rokytenky

„Vzpomínám si, že mi dal zabrat třeba obrázek milenců,“ prozradila malířka Romana Sejdajová.

Její kolegyni Martině Valové zase například kreslení hradu Bouzov. Obě přiznaly, že zdobení baněk chce hlavně trpělivost a přesný tah štětečkem. Svou práci mají rády, občas je pro ně ale stresující.

„Hlavně, když třeba nesedne vzor. To se pak člověk u toho trápí a vůbec mu to nejde od ruky,“ netajila malířka Martina.

Irisa každoročně zákazníkům nabízí asi dvanáct set různých druhů baněk. Podle vedení výroby je v současné době největší zájem o ozdoby světlých barev se zdobením, které evokuje zimu. V poslední době se ale údajně vracejí do módy i baňky, které hrají všemi barvami.

O tom, co všechno Irisa nabízí a jak výroba takových či makových skleněných ozdob vypadá v praxi, se mohla přesvědčit široká veřejnost uplynulou sobotu, kdy se konal den otevřených dveří.

Malí i velcí návštěvníci měli kromě prohlídky také možnost zkusit si vyfouknout a nazdobit vlastní baňku. Do budovy závodu dorazila i rodina Adámkova ze Vsetína.

Dětské oddělení valašskomeziříčské nemocnice získalo šest nových monitorů dechu od Nadace Křižovatka. Na snímku úplně vlevo ředitelka Nadace Křižovatka Štěpánka Pokorníková. Vpravo primář dětského oddělení Libor Slováček.
Šest nových přístrojů zajistí bezpečný spánek novorozenců

„Baňky nás baví, a tak jsme si přišli udělat takové letní Vánoce. Celá prohlídka je hezká a zajímavá, ale nejvíc se nám líbilo zdobení,“ řekla za všechny maminka Andrea.

Z akce nakonec málokdo odcházel s prázdnýma rukama. Téměř každý využil nákupu „křehké krásy“ za výprodejové ceny.

Sklářská výroba má na Vsetínsku dlouhou, více než stoletou tradici. První zmínka o výrobě vánočních ozdob je z roku 1920, kdy se sklář Ludvík Ondra pokoušel vyfouknout první tvary a stal se prvním výrobcem skleněných vánočních ozdob v tehdejším Československu a zároveň konkurentem německých výrobců, jejichž výrobky se k nám dovážely. Vyráběly se nejen koule, zvonky a špice, ale i lisované figurky. Výrobní družstvo Irisa bylo založeno v roce 1954 s tehdejším názvem Sklářské lidové družstvo. Své výrobky v současné době vyváží do celého světa. Pravidelným odběratelem jsou například luxusní obchodní domy Harrods. Výrobní závod Irisa je známý také tím, že zaměstnává lidi se zdravotním postižením.